Selecteer een pagina

Het uiterlijk van een blog is heel belangrijk. Een suffe, saaie blog gaat niemand lezen. Hoe boeiend de tekst inhoudelijk ook is.

Je hebt mijn vorige tips gelezen, dus je hebt die mooie foto’s en waarschijnlijk heb je ook een prachtige website. Dus nu ben je aan de tekst toe. Het gaat nu niet om de inhoud van de tekst, maar de vorm.

1. Schrijf je blog niet eerst in Word (of een andere tekstverwerkingsprogramma).

Eerst de tekst voor je blog in Word schrijven. Daarna in op je site een nieuw bericht openen: copy en paste je tekst. Klaar is Kees. Ja, dit klinkt heel snel, maar je krijgt ook snel problemen. Je kopieert namelijk ook de codes van Word mee en die blijven dan, onzichtbaar, in de tekst staan en dat levert problemen op.

Er kunnen dan een aantal dingen gebeuren. Je tekst kan er vreemd uit zien, zoals een verkeerd lettertype of je zinnen zijn op vreemde plekken afgebroken. Wat ook kan is dat plotseling de witruimtes tussen de alinea’s heel groot worden. En in al deze gevallen weet je vaak niet wat je nu moet doen.

Hoe moet het dan wel?

Zorg dat je de tekst typt als ‘niet-opgemaakte’ tekst (plain text). Dit kan in een speciale teksteditor, zoals Notebook van Windows of Text Edit op een Mac.

Je kunt in sommige blogprogramma’s je tekst ook pasten als een niet-opgemaakte tekst. Zo wordt je tekst van alle codes ontdaan op het moment dat je het in een bericht kopieert.

Dus selecteer de tekst in Word, dan doe je Ctrl C of Command C. Dan ga je naar je blogbericht. Daar zie je in het midden van de onderste balk (met al die icoontjes)het icoontje ‘klembord met T’. Klik hierop:  er moet een randje omheen komen. Doe daarna Ctrl V of Command V. De tekst verschijnt in je bericht, zonder de toeters en bellen van Word (of ander tekstverwerkingsprogramma).

2. Oké, nu staat de tekst in mijn blog

Witruimte

De tekst staat er in. Nu moet ie nog een beetje leesbaar en leuk gemaakt worden. Witruimte is hier heel belangrijk bij. Zoals je ziet heeft deze blog veel witruimte. Om de tekst en tussen de tekst.

Kopjes

Titels en tussenkopjes zijn belangrijk voor de leesbaarheid, maar ook voor de zoekmachines. Zorg dus dat je teksten indeelt in hoofdstukken met kopjes erboven. De kopjes kan je opmaken met behulp van de verschillende titelopmaak. 

Links boven je tekst zie je een dropdownmenu dat begint met ‘alinea’. Klik hierop, dan zie je Koptekst1 t/m 6. Experimenteer hier mee. Voor Google zijn koptekst 1 en 2 heel belangrijk, maar voor de leesbaarheid kun je beter een wat kleiner lettertype gebruiken.

Lengte alinea’s en zinnen

Voor de leesbaarheid van je tekst is het goed om je alinea’s en je zinnen niet te lang te maken. En wissel lengte af. Kijk maar eens op mijn blogs of kijk op blogs van anderen ter inspiratie.

 

Heb jij vragen over teksten of andere (technische) dingetjes rond je blog? Bel, app of mail me dan.

Dit is het derde en laatste deel in een serie over (technische) tips voor bloggers. Deze serie is speciaal voor de klanten van bureau kardol geschreven, maar natuurlijk zijn ze interessant voor alle bloggers.

 

Nog meer interessante blogs lezen?
Ranken doen we allemaal

Ranken doen we allemaal

ranken doen we allemaal! Ranken gebeurt in groepen (en tussen groepen) om te bepalen wie haar/zijn stempel druk op gedrag en dialoog, wie bepaalt wat er (wanneer) gebeurt en wat normaal is.   Politiek 13 september 2019 Ranken doen we allemaal   De raad is...

De olifant in de raadszaal

De olifant in de raadszaal

Over cultuur, macht en ranking in de gemeenteraad. Natuurlijk hebben we het wel over politieke macht, maar dan vooral in negatieve zin. Maar dat macht gewoon iets is dat er is, tussen mensen, wordt niet vaak over gepraat. Wat macht is niet goed of slecht. Macht is er gewoon.

interview #1

interview #1

Interview #1: Jordy Tuin Interessante interviews met (ex)-politici over het vak van politicus.   interview 26 mei 2019 Interview met Jordy Tuin. Ex-Statenlid in Drenthe voor D66. MEER BLOGS