Veel, heel interessante artikelen en online trainingen over politiek, persoonlijke ontwikkeling en nog veel meer.

Het uiterlijk van een blog is heel belangrijk. Een suffe, saaie blog gaat niemand lezen. Hoe boeiend de tekst inhoudelijk ook is.

Je hebt mijn vorige tips gelezen, dus je hebt die mooie foto’s en waarschijnlijk heb je ook een prachtige website. Dus nu ben je aan de tekst toe. Het gaat nu niet om de inhoud van de tekst, maar de vorm.

1. Schrijf je blog niet eerst in Word (of een andere tekstverwerkingsprogramma).

Eerst de tekst voor je blog in Word schrijven. Daarna in op je site een nieuw bericht openen: copy en paste je tekst. Klaar is Kees. Ja, dit klinkt heel snel, maar je krijgt ook snel problemen. Je kopieert namelijk ook de codes van Word mee en die blijven dan, onzichtbaar, in de tekst staan en dat levert problemen op.

Er kunnen dan een aantal dingen gebeuren. Je tekst kan er vreemd uit zien, zoals een verkeerd lettertype of je zinnen zijn op vreemde plekken afgebroken. Wat ook kan is dat plotseling de witruimtes tussen de alinea’s heel groot worden. En in al deze gevallen weet je vaak niet wat je nu moet doen.

Hoe moet het dan wel?

Zorg dat je de tekst typt als ‘niet-opgemaakte’ tekst (plain text). Dit kan in een speciale teksteditor, zoals Notebook van Windows of Text Edit op een Mac.

Je kunt in sommige blogprogramma’s je tekst ook pasten als een niet-opgemaakte tekst. Zo wordt je tekst van alle codes ontdaan op het moment dat je het in een bericht kopieert.

Dus selecteer de tekst in Word, dan doe je Ctrl C of Command C. Dan ga je naar je blogbericht. Daar zie je in het midden van de onderste balk (met al die icoontjes)het icoontje ‘klembord met T’. Klik hierop:  er moet een randje omheen komen. Doe daarna Ctrl V of Command V. De tekst verschijnt in je bericht, zonder de toeters en bellen van Word (of ander tekstverwerkingsprogramma).

2. Oké, nu staat de tekst in mijn blog

Witruimte

De tekst staat er in. Nu moet ie nog een beetje leesbaar en leuk gemaakt worden. Witruimte is hier heel belangrijk bij. Zoals je ziet heeft deze blog veel witruimte. Om de tekst en tussen de tekst.

Kopjes

Titels en tussenkopjes zijn belangrijk voor de leesbaarheid, maar ook voor de zoekmachines. Zorg dus dat je teksten indeelt in hoofdstukken met kopjes erboven. De kopjes kan je opmaken met behulp van de verschillende titelopmaak. 

Links boven je tekst zie je een dropdownmenu dat begint met ‘alinea’. Klik hierop, dan zie je Koptekst1 t/m 6. Experimenteer hier mee. Voor Google zijn koptekst 1 en 2 heel belangrijk, maar voor de leesbaarheid kun je beter een wat kleiner lettertype gebruiken.

Lengte alinea’s en zinnen

Voor de leesbaarheid van je tekst is het goed om je alinea’s en je zinnen niet te lang te maken. En wissel lengte af. Kijk maar eens op mijn blogs of kijk op blogs van anderen ter inspiratie.

 

Heb jij vragen over teksten of andere (technische) dingetjes rond je blog? Bel, app of mail me dan.

Dit is het derde en laatste deel in een serie over (technische) tips voor bloggers. Deze serie is speciaal voor de klanten van bureau kardol geschreven, maar natuurlijk zijn ze interessant voor alle bloggers.

 

Nog meer interessante blogs lezen?
3 tips – zo word je als politicus serieus genomen

3 tips – zo word je als politicus serieus genomen

Jij hebt je natuurlijk goed voorbereid toen je raadslid werd, maar er zijn helaas veel mensen die niet weten waar de gemeenteraad eigenlijk over gaat. Dankzij deze drie tips neem jij meteen al een voorsprong en word je een geweldige politicus.

Politiek als schouwtoneel

Politiek als schouwtoneel

Veel wat we doen in het dagelijks leven speelt zich af op een schouwtoneel. En er is veel aan gelegen om de façade op te houden die bij het toneel hoort. Hoe werkt dat in de politiek?

Intervisie en introspectie in de politiek – Hoe doe je dat?

Intervisie en introspectie in de politiek – Hoe doe je dat?

Je wilt je ontwikkelen als politicus. Dingen leren, nieuwe ontwikkelingen leren kennen. Misschien je zwaktes iets beter leren kennen. Maar de politiek is nou niet de meest veilige omgeving. Jouw collega's zijn ook meteen je politieke tegenstanders. Hoe kun je dan toch...