Waarom nieuwsgierigheid zo belangrijk is

Observeren - Persoonlijke ontwikkeling
8 juni 2022
Waarom nieuwsgierigheid zo belangrijk is

Natuurlijk, een fijne relatie met jezelf en anderen. Vrijheid. Er toe doen. Nuttig zijn. Eten. Een dak boven je hoofd. Werk en inkomen. Dit zijn, zonder twijfel, de allerbelangrijkste dingen in het leven.

Maar ik wil het hebben over iets wat misschien niet zo essentieel is als alles wat hierboven staat. Maar waar je toch echt niet zonder kunt. Zonder dit zijn er geen computers. Geen oplossingen voor klimaatproblemen (ook geen klimaatproblemen trouwens) en geen medicijnen voor veel ziektes.

Als we deze eigenschap niet hadden, zouden we nog steeds ergens in Afrika over de savannen sjokken.

Ja echt, nieuwsgierigheid is een van de belangrijkste eigenschappen van mensen.

 

“Ik heb geen bijzondere talenten. Ik ben alleen maar hartstochtelijk nieuwsgierig.”

 

– Albert Einstein

 

Iedereen is nieuwsgierig

 

Bovenstaande quote van Albert Einstein, toch niet de minste, is mij op het lijf geschreven. En waarschijnlijk herken jij jezelf hier ook in. Je hoort over een plaats in Afrika in het 8 uurjournaal en hup, Google Maps er bij.

Het begint al jong

Kijk eens naar jonge kinderen. Alles is interessant: elke zandkorrel, elke steentje wordt bekeken. Eten is niet alleen ‘voer’ maar ook speelgoed. Mijn jongste dochter kon zich als baby uren vermaken met een doos wasknijpers: in haar mond, laten vallen, er aan voelen,  er in knijpen, etc.

En houdt niet op

Wat we denken blijkt niet te kloppen, we worden niet minder nieuwsgierig als we volwassen worden. We blijven nieuwsgierig, alleen anders. De ‘diversive curiosity‘ of de verrassing neemt wel af in de loop van ons leven. Gewoon, omdat we al zo veel mee hebben gemaakt. Terwijl de ‘epistemic curiosity’, interesse in kennis, blijft. Ook als we ‘oud’ zijn. (bron: Mario Silvio – Why). We blijven zoeken op Google Maps. We willen de nieuwste gravelbike. En we blijven Boer zoekt Vrouw kijken omdat we weer nieuwsgierig of ze elkaar krijgen.

Curiosity is a fundamental human trait. Everyone is curious, but the object and degree of that curiosity is different depending on the person and the situation.

Bron: Boek: Why – What makes us curious

 

Nieuwsgierig zijn is leuk

 

Als we nieuwe dingen leren worden we beloond met  dopamine, een neuro-transmitter die ons beloningssysteem activeert. We worden blij. Zo leren we dat nieuwe dingen leren leuk is.

Nieuwsgierige mensen gaan op onderzoek uit. Ze willen weten hoe dingen in elkaar steken. Onze hersenen (en die van bepaalde diersoorten) zitten zo in elkaar dat we nieuwsgierig blijven en maakt ons gemotiveerd.

Dus nieuwsgierigheid zit voor een groot deel in ons. Al is de een, van nature, wel nieuwsgieriger dan de ander. Het zit dus in de genen.

Onze hersenen willen ook graag nieuwe dingen zien: ze gaan vaak op zoek naar beelden die niet kloppen. En ze zien dingen die er niet zijn: maar proberen er dan toch iets logisch van te maken.

Daarom zien we ook konijnen of kastelen in wolken.

Nieuwsgierigheid is te trainen

 

Nieuwsgierigheid veraangenaamt ons leven. Je bent meer geïnteresseerd in je omgeving – in de mensen om je heen. Nieuwe dingen leren en zien geven ons ook nog eens een lekker gevoel. Door de dopamine die vrij komt.

Maar hoe dan?

 

1. Door na te denken over verschillende oplossingen

Een van de bekendste oefeningen om dit te doen is de volgende. Bedenk zo veel mogelijk toepassingen voor een baksteen.

2. Door te kijken vanuit verschillende perspectieven

Bijna hetzelfde, maar net anders. Kijk met verschillende blikken, petten of posities naar iets.

Een oefening hierbij kan zijn: kijk naar een probleem en ga op zoek naar zoveel mogelijk oplossingen. En kijk hier dan samen met verschillende professies naar.

Bijvoorbeeld: hoe krijg ik meer stemmers naar de stembus. Bestudeer dit samen met psychologen, sociologen, antropologen, bestuurskundigen, politicologen, etc.

3. Doe iets nieuws

Dagelijkse gewoonten en rituelen zijn lekker. Je hoeft niet na te denken kunt zo energie uitsparen. Maar wil je nieuwsgierigheid stimuleren, moet je juist nieuwe dingen doen.

Eet eens iets wat je niet kent, verhuis, leer nieuwe mensen kennen, een nieuwe taal of begin een nieuwe hobby.

4. Bekijk je huidige omgeving met nieuwe ogen.

Lijkt een beetje op punt 2. Maar nu doe je dit in je eentje. Bekijk je huis, garderobe, werk of partner met een frisse, nieuwe blik.

Verplaats je bijvoorbeeld in iemand anders en bekijk alles op een nieuwe manier. Doe net als Paul McCartney die in het begin van de Beatles Buddy Holly of Little Richard imiteerde.

Als ik ons standaardrondje wandel met de hond, ben ik vaak met mijn gedachten ergens anders. Om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen, let ik af en toe juist extra op. Ik bestudeer bloemen die ik zie. Bekijk de mensen (en hun hond) of let hoe mijn hond wandelt en waar hij aan snuffelt. Zo stimuleer ik mijn interesse-spier.

Voor inspiratie kan je hier de blog van Austin Kleon – Embrace bewilderment lezen.

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Interessante feiten, weetjes en nieuws over cursussen.

Meest gelezen artikelen

Meest gelezen artikelen