Over Kardol

 

Luisteren en observeren zijn een vak apart. Maar alles is te leren.

Ik heb jarenlange ervaring als mediator, manager, politicus en mens. En gevormd als antropoloog. Zodat we kunnen zeggen dat ik een deskundige ben. Je bent hier aan het goede adres voor cursussen, coaching en enorm veel tips.

Observeren? Hoe doe je dat?

Eerst de ander dan jij

Als we contact hebben met andere mensen zijn we bezig met onszelf en niet met onze omgeving. En dat is jammer. Want door goed te luisteren en goed om ons heen te kijken kunnen we veel leren.

Als je voor het eerst ergens komt, kijk dan eerst eens goed om je heen. Hoe ziet de ontvangstruimte er uit, hoe gedragen mensen zich daar?

Context

De context van een woord, zin of ding bepaalt welke betekenis we aan iets geven.

Als ik lieverd tegen mijn dochter zeg is dat liefkozend. Als een collega-raadlid mij zo noemt is dat om z’n minst denigrerend en zelfs discriminerend bedoeld: hij wil mij kleiner maken. Sla Japke-d er maar eens op na.

 

Ruimte in je hoofd

Door te (leren) observeren krijg je meer oog voor je omgeving. Door te observeren ontdek je dat er meer mogelijk is en je krijgt oog voor belangrijke details.  Je creativiteit begint te stromen.

 

Focus

Leren observeren zorgt voor focus en aandacht.

Dat klinkt als een tegenstrijdigheid.

Als je toch meer om je heen leert kijken word je toch nóg meer afgeleid? Ja, dat kan. Maar door het goed te leren waarnemen komt het goed. Je leert waar wel en waar niet op niet te letten.

Over Els Kardol

 

Ik ben antropoloog en houd van mensen (vooral in het wild), politiek en mooie spullen. En natuurlijk van man, dochters en hond Boris.

Speuren, observeren en luisteren zijn mijn tweede natuur geworden.

Vilein gevoel voor humor. Af en toe zeer genuanceerd. Kwart ‘Hollander’, kwart Groninger, kwart Drent, kwart Kosmopoliet. Ik woon meestal in Eelde.

Wat doet een antropoloog?

 

Antropologie komt van antropos = mens en logos = weten en valt onder de sociale wetenschappen. Maar nu weet je waarschijnlijk nog niets.
Antropologen bestuderen mensen in hun ‘natuurlijke’ omgeving. Ik richt me op culturele en politieke antropologie en dan vooral organisatie-antropologie.
Voor mij gaat organisatie-antropologie niet alleen over bedrijven. Ik kijk naar alle plekken waar mensen samenleven en samenwerken. Dus ook bijvoorbeeld naar (sport)clubs, gemeentelijke politiek en families.

Waar kijk je naar als antropoloog?

 

Een antropoloog kijkt naar hoe mensen met elkaar omgaan, hoe de pikorde is, wie ‘de baas’ is en welke rituelen en verhalen er zijn. Dit zegt iets over de cultuur en ‘hoe dingen gaan’ in een team of groep. Wij kijken naar de ruimte tussen mensen.
Ook vergelijken we groepen. Waarom gaat het in groep A op een anderen manier dan in groep B? Het gaat hierbij niet om beter of hoger!
Een antropoloog doet zijn onderzoek meestal participatief observerend. Je doet mee én je kijkt. Voor deze manier van onderzoek moet je je oordelen proberen uit te stellen. Je let op uiterlijkheden, symbolen, rituelen etc.  Het leuke van deze manier van kijken is, dat je dingen ziet die andere mensen niet zien.

Gratis e-boek "Luisteren voor Beginners".