Over Kardol

 

Luisteren is een vak apart. Maar alles is te leren.

Ik heb jarenlange ervaring als mediator, manager, politicus en mens. En gevormd als antropoloog. Zodat we kunnen zeggen dat ik een deskundige luisteraar ben. Je bent hier aan het goede adres voor cursussen, coaching en enorm veel tips.

Wat heb jij met observeren?

Ik ben een kat-uit-de-boomkijker. Dat zal om diverse redenen zo gegroeid zijn. En ik vind andere mensen erg interessant. Ik bestudeer ze dan ook graag en vaak. Wat maakt het mij uit dat iemand katholiek/links/zwart/homo/etc.* is? De ander is voor mij niet slecht of juist goed. Maar vooral … interessant.

Door antropologie te studeren heb ik de middelen in handen gekregen om helemaal los te gaan. Ik wist nu hoe ik mijn zwakte (?) tot kracht kon maken. En dat ben ik dus gaan doen: observeren en noteren.

Oh, wees niet bang: ook ik heb last van vooroordelen en onzin-meningen. Alleen ben ik me er iets meer van bewust (denk ik).

waarom cursussen, waarom online. Wat doe je nog meer.

Wat doet een antropoloog.

 

Eerst de ander dan jij

Als we contact hebben met andere mensen zijn we bezig met onszelf en niet met onze omgeving. En dat is jammer. Want door goed te luisteren en goed om ons heen te kijken kunnen we veel leren.

Als je voor het eerst ergens komt, kijk dan eerst eens goed om je heen. Hoe ziet de ontvangstruimte er uit, hoe gedragen mensen zich daar?

Context

De context van een woord, zin of ding bepaalt welke betekenis we aan iets geven.

Als ik lieverd tegen mijn dochter zeg is dat liefkozend. Als een collega-raadlid mij zo noemt is dat om z’n minst denigrerend en zelfs discriminerend bedoeld: hij wil mij kleiner maken. Sla Japke-d er maar eens op na.

 

Ruimte in je hoofd

Door te (leren) observeren krijg je meer oog voor je omgeving. Door te observeren ontdek je dat er meer mogelijk is en je krijgt oog voor belangrijke details.  Je creativiteit begint te stromen.

 

Focus

Leren observeren zorgt voor focus en aandacht.

Dat klinkt als een tegenstrijdigheid.

Als je toch meer om je heen leert kijken word je toch nóg meer afgeleid? Ja, dat kan. Maar door het goed te leren waarnemen komt het goed. Je leert waar wel en waar niet op niet te letten.

Wat kardol doet

Ik wil mijn kennis, tips en middelen met je delen. En vind het belangrijk dat ook kennis, tips en middelen van andere mensen gedeeld worden. Het gaat er om dat we er met z’n allen beter van worden.

Dit doe ik door (online) training te geven en door te coachen. Verder ben ik met het (grote) observatieboek bezig. Zo kunnen nog meer mensen genieten van deze kennis.

 

;joijoeijgoiwejogijwoiegj
owijeogijwoeigj

  • Bij ons kan je terecht voor coaching. Samen gaan we op zoek naar jouw eigen diepere overtuigingen en veronderstellingen. Dit helpt om inzicht te krijgen in je eigen gedrag.
  • Samen gaan we op pad in jouw organisatie en gaan door middel van participatieve observatie kijken hoe alles reilt en zeilt. Hoe jullie cultuur er uit ziet.
  • Volg een individuele online training om bekwaam te worden in zelfonderzoek of het onderzoeken van je organisatie.

 

De diensten die we hebben zijn in voor mensen die aanlopen tegen problemen bij hun werk (betaald of vrijwillig) of in de politiek. Ik coach managers, medewerkers en politici. Meestal coach ik 1-op-1 maar teamcoaching kan ook. Sinds de coronaperiode coach ik veel online. Dat bevalt goed. Ik

Gecoacht worden door een antropoloog gaat op een andere manier dan door een ‘gewone’ coach. Meer info over coaching kan je vinden op deze pagina.

 

Over Els Kardol

 

Ik ben antropoloog en houd van mensen (vooral in het wild), politiek en mooie spullen. En natuurlijk van man, dochters en hond Boris.

Speuren, observeren en luisteren zijn mijn tweede natuur geworden.

Vilein gevoel voor humor.

Meestal zeer genuanceerd, maar soms iets te direct.

Wat doet een antropoloog?

Antropologie komt van antropos = mens en logos = weten en valt onder de sociale wetenschappen. Maar nu weet je waarschijnlijk nog niets. Antropologie is een zeer breed vakgebied: ook het bestuderen van mensachtigen en archeologie worden er vaak onder gerekend. Ik richt me op culturele en politieke antropologie en dan vooral organisatie-antropologie.

Voor mij gaat organisatie-antropologie niet alleen over bedrijven. Ik kijk naar alle plekken waar mensen samenleven en samenwerken. Dus ook bijvoorbeeld naar (sport)clubs, gemeentelijke politiek en families.

Waar kijk je naar als antropoloog?

Een antropoloog kijkt naar hoe mensen met elkaar omgaan, hoe de pikorde is, wie ‘de baas’ is en welke rituelen en verhalen er zijn. Dit zegt iets over de cultuur en ‘hoe dingen gaan’ in een team of groep. Wij kijken naar de ruimte tússen mensen.

Een antropoloog doet zijn onderzoek meestal participatief observerend. Je doet mee én je kijkt. Voor deze manier van onderzoek moet je je oordelen proberen uit te stellen. Je let op uiterlijkheden, symbolen, rituelen etc.  Het leuke van deze manier van kijken is, dat je dingen ziet die andere mensen niet zien.