Beter goed verzonnen dan slecht gejat?
zelf doen of afkijken
Strategisch ondernemen

Beter goed verzonnen dan slecht gejat?

26

februari 2018

Wat voor ondernemer ben jij? Een ondernemer die alles zelf uit zoekt? Of kijk jij graag hoe anderen het doen en doe je dit dan ook? Of ben je misschien een combinatie van beiden? Ik ben altijd iemand geweest die, stikeigenwijs, alles op mijn eigen manier wilde doen. “Selluf doen” was een van de eerste woorden die ik zei. Maar daar kom ik nu toch wel van terug. Je kunt niet alles zelf uitvinden. Dus beter goed gejat dan slecht (zelf) verzonnen.

Zoek het even zelf uit?

Succesvolle ondernemers worden vaak neergezet als nerds, loners, mensen die heel slim in hun eentje een idee verzinnen en dat gaan uitvoeren. Vaak met een paar vage mensen er om heen die helpen. Maar het draait om die ene persoon die het allemaal verzonnen heeft: Marc Zuckerberg, Steve Jobs, etc. En wat zij verzonnen hebben is a. in een keer goed (andere mensen maken nooit fouten) en b. helemaal blanco verzonnen.

Nee, dus. Mensen, zelfs ondernemersreuzen, staan op de schouders van anderen. Anderen die iets soortgelijks hebben bedacht. Zelfs de slimste wetenschappers, zoals Charles Darwin, borduren voort op ideeën van anderen. En dan worden ze al snel beschuldigd van plagiaat. Maar voortborduren op andermans ideeën is iets anderen dan inpikken.

Goed gejat is beter.

Austin Kleon is helder: Steal like an artist.

Hij heeft er zelfs een boek over geschreven. Ondernemers en kunstenaars kunnen alleen maar goed zijn áls zij op de schouders van anderen gaan staan. De kunst af kijken, leren van anderen, onderzoek waarom anderen iets (niet) doen, etc. Het is zo belangrijk. Want je wordt er een betere ondernemer/kunstenaar van. En een beter mens.

En dat zeg jij?

 

Ja, dat zeg ik. Ik, die heb ‘zelf doen’ bijna tot kunst heeft verheven. Ik, die niet wil dat andere mensen zich met mij ‘bemoeien’.

Ik denk, dat wij allen beter in ons vak worden als we van anderen leren. Open staan voor anderen. En kijken en uitproberen. En af en toe van ze ‘jatten’. En van ons laten jatten.

We worden er niet alleen beter van, we worden er minder kwetsbaar en onzeker door! Echt waar.

Want, jeetje, wat is dat vermoeiend, alles zelf uitzoeken en alles zelf verzinnen. Je zou er bijna een burn-out van krijgen.

Oké, en nu?

 

→ Bekijk het werk van anderen.

→ Probeer het na te doen.

→ Probeer het beter te doen.

→ Overleg met anderen.

→ Laat je helpen

→ Laat je wat vertellen door een ander.

→ Deel je eigen werk met anderen.

→ Laat je eigen werk jatten.

Zo word je een betere ondernemer en waarschijnlijk ook nog gelukkiger. Wat wil je nog meer?

Nieuwste artikelen

'
Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Nu wil ik het meteen erkennen: ik ben een van de grootste twijfelkonten die er bestaan. Maar toch, wie twijfelt er nou nooit over zichzelf of zijn beslissingen? Als jij nooit twijfelt mag je als beloning door naar de volgende ronde, maar anders, lees vooral de tips...

Kunst en antropologie

Kunst en antropologie

De bekende series van Hans Eijkelboom. Waarbij iedereen op dezelfde manier uniek is. Of het nu gaat om mannentasjes. De leuke, hippe, fluffy vestjes of streepjespolo's. Niets zo interessant als de mens in zijn/haar natuurlijke habitat. En hoe iedereen zijn best doet...

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Een workshop over inclusie en deep democracy. Dat is wat ik gisteren gegeven heb. Voor mensen die politiek geïnteresseerd zijn. Nu heb ik dat natuurlijk niet alleen gedaan. Samen met Heleen van Bruggen, organisatie-psycholoog, hebben we maanden plannen gemaakt over...