menu

Ik twijfel, dus ik ben……
Datum: 19 februari 2019
Categorie: Communicatie - Persoonlijke ontwikkeling
Ik twijfel, dus ik ben……

Ik twijfel, dus ik ben

Over onzekerheid en twijfel in de politiek

Politiek, persoonlijke ontwikkeling
20 februari 2019

Zoals ik al eerder geschreven heb, is politiek een schouwtoneel. Vooral een raadsvergadering, maar ook in de media sta je op een podium en let je op hoe je doet. Maar, er moet in de politiek ook ruimte zijn voor twijfel. Hoe zorg je dat je genoeg twijfelt? Dus niet te weinig, maar zeker niet te veel.

 

In deze blog heb ik geschreven over het boek The Presentation of Self in Everyday Life van Erving Goffmann uit 1959. Hierin gaat het over het behouden van je ‘face’ op je werk. Zodra je uit je rol stapt, stap je ook van een podium af. Je wordt weer ‘jezelf’, of je speelt in ieder geval even niet meer de rol van politicus.

Zoals bekend, is er voor twijfel geen ruimte in de politiek. Ik weet dat in een verkiezingscampagne Wouter Bos (toen lijsttrekker voor de PvdA) door Balkenende (toen lijsttrekker voor het CDA) uitgemaakt werd al “draaikont”, een doodzonde. Mede hierdoor is de PvdA in dat jaar veel stemmen kwijtgeraakt.

Op het toneel, als je die rol speelt van raadslid, fractievoorzitter of wethouder, mag je niet teveel onzekerheid en twijfel laten zien. Eigenlijk vooral helemaal niet. Je straalt zekerheid en zelfvertrouwen uit: de kiezer kan op JOU bouwen, de andere partijen krijgen jou niet omver getrokken.

Toch? 

Twijfel is juist nuttig.

 

Weet jij veel? Of weet jij misschien wel alles? Ben je overal van op de hoogte? Als raadslid (of tweedekamerlid) moeten we belangrijke beslissingen nemen. En soms gaan deze beslissingen over zaken die ingewikkeld zijn. Om goede afwegingen te maken hebben we veel, heel veel informatie nodig. Hoe weet je anders dat je de juiste beslissing neemt?

Zekerheid en zelfvertrouwen werken als je goed geinformeerd bent, twijfel en vragen werken juist als je het nog niet weet.

Wat werkt:

 

  • Stel vragen en vraag door
  • Check of je het goed begrepen hebt
  • Wees nieuwsgierig en onwetend
  • Praat met veel verschillende mensen zodat je het onderwerp van alle kant kunnen bekijken.
  • En, trek je er niks van aan als ze je ‘dom’ vinden

Er bestaat ook zo iets als teveel twijfel.

 

 

 

 

 

Meer blogs over dit onderwerp

Aandacht hebben kan je leren.

Aandacht hebben kan je leren.

We leven in een wereld waar "ideeën" het nieuwe goud zijn. Iedereen, of je nou leraar, CEO of jezelf bent, wordt beoordeeld op hoe creatief en innovatief je bent. Maar hoe doe je dat eigenlijk creatief en innovatief zijn? En is dat te leren? Antwoord: ja. creativiteit...

Lees meer
Een gezaghebbend persoon, wat is dat eigenlijk voor iemand?

Een gezaghebbend persoon, wat is dat eigenlijk voor iemand?

We zitten, politiek gezien, middenin een crisis die ontstaan is doordat we stukken van de verkenners hebben gelezen, die we niet hadden mogen lezen. Vervolgens heeft Rutte hier niet goed op gereageerd, door eerst keihard te ontkennen dat hierover gesproken is en er...

Lees meer
7 dingen die je van Leonardo kunt leren

7 dingen die je van Leonardo kunt leren

Soms zijn er boeken die totaal langs mij heen zijn gegaan. Dat kan ook niet anders er komen jaarlijks tienduizenden boeken uit. Toch wil ik terugkomen op een boek uit de vorige eeuw: "How to Think Like Leonardo da Vinci: Seven Steps to Genius Every Day" van Michael...

Lees meer

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

meer nieuws & tips

'
Politiek als schouwtoneel

Politiek als schouwtoneel

Veel wat we doen in het dagelijks leven speelt zich af op een schouwtoneel. En er is veel aan gelegen om de façade op te houden die bij het toneel hoort. Hoe werkt dat in de politiek?