Ik twijfel, dus ik ben……
Categorie(n): Communicatie - Persoonlijke ontwikkeling
19.02.2019
Ik twijfel, dus ik ben……

Ik twijfel, dus ik ben

Over onzekerheid en twijfel in de politiek

Politiek, persoonlijke ontwikkeling
20 februari 2019

Zoals ik al eerder geschreven heb, is politiek een schouwtoneel. Vooral een raadsvergadering, maar ook in de media sta je op een podium en let je op hoe je doet. Maar, er moet in de politiek ook ruimte zijn voor twijfel. Hoe zorg je dat je genoeg twijfelt? Dus niet te weinig, maar zeker niet te veel.

 

In deze blog heb ik geschreven over het boek The Presentation of Self in Everyday Life van Erving Goffmann uit 1959. Hierin gaat het over het behouden van je ‘face’ op je werk. Zodra je uit je rol stapt, stap je ook van een podium af. Je wordt weer ‘jezelf’, of je speelt in ieder geval even niet meer de rol van politicus.

Zoals bekend, is er voor twijfel geen ruimte in de politiek. Ik weet dat in een verkiezingscampagne Wouter Bos (toen lijsttrekker voor de PvdA) door Balkenende (toen lijsttrekker voor het CDA) uitgemaakt werd al “draaikont”, een doodzonde. Mede hierdoor is de PvdA in dat jaar veel stemmen kwijtgeraakt.

Op het toneel, als je die rol speelt van raadslid, fractievoorzitter of wethouder, mag je niet teveel onzekerheid en twijfel laten zien. Eigenlijk vooral helemaal niet. Je straalt zekerheid en zelfvertrouwen uit: de kiezer kan op JOU bouwen, de andere partijen krijgen jou niet omver getrokken.

Toch? 

Twijfel is juist nuttig.

 

Weet jij veel? Of weet jij misschien wel alles? Ben je overal van op de hoogte? Als raadslid (of tweedekamerlid) moeten we belangrijke beslissingen nemen. En soms gaan deze beslissingen over zaken die ingewikkeld zijn. Om goede afwegingen te maken hebben we veel, heel veel informatie nodig. Hoe weet je anders dat je de juiste beslissing neemt?

Zekerheid en zelfvertrouwen werken als je goed geinformeerd bent, twijfel en vragen werken juist als je het nog niet weet.

Wat werkt:

 

  • Stel vragen en vraag door
  • Check of je het goed begrepen hebt
  • Wees nieuwsgierig en onwetend
  • Praat met veel verschillende mensen zodat je het onderwerp van alle kant kunnen bekijken.
  • En, trek je er niks van aan als ze je ‘dom’ vinden

Er bestaat ook zo iets als teveel twijfel.

 

 

 

 

 

Meer blogs over dit onderwerp

Oordeel uitstellen – hoe doe je dat?

Oordeel uitstellen – hoe doe je dat?

Een oordeel uitstellen is belangrijk als je je gesprekspartner goed wilt begrijpen. Maar oh, wat is dat moeilijk. In deze blog geef ik een aantal tips die je kunnen helpen. En je bewust zijn van wat je voelt en vindt is misschien we de belangrijkste.

read more
5 simpele tips om echt goed te luisteren

5 simpele tips om echt goed te luisteren

Geen lange verhalen vandaag, maar gewoon 5 + 1 simpele, snelle tips om je te helpen goed te luisteren. De belangrijkste tip krijg je nu meteen van me. Misschien niet echt een tip, meer een randvoorwaarde: je kunt alleen goed luisteren als je fit bent.Daar gaan we dan....

read more
Werken met een manifest

Werken met een manifest

Hoe geef je nog betekenis aan je leven? Tja, da's wel meteen een heel grote vraag waar ik niet zo maar een antwoord op weet. Wat als ik de vraag wat inperk: laten we het eens hebben over de waarden waarnaar jij leeft en werkt. En hoe je daar uitdrukking aan geeft. Als...

read more

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie