.
.
.
.
.
.
.
Word je al zenuwachtig?
.
.
.
.
.
.
En nu dan?
We hebben als mensen moeite met stilte. Als we alleen zijn, moet de tv aan, zet je een podcast aan of praat je hardop.
En als we samen met anderen zijn mag er geen stilte vallen. O jee, nee. Dat is pas echt akward. “Straks denken ze dat ik niets te vertellen heb”.
Wat heb je nodig om een echt goed gesprek te hebben?
Een goed gesprek heb je niet zo maar. Je moet het gevoel hebben dat je gehoord wordt. En het nog fijner, als de ander(en) je ook nog begrijpen.
Wat heb je dus nodig voor een echt goed gesprek?
Als eerste heb je natuurlijk 2 (of meer) mensen nodig die in elkaar geïnteresseerd zijn. Dan is het belangrijk dat je goede vragen stelt én dat je vervolgens naar de antwoorden luistert.
Maar wat misschien wel het belangrijkste bij een goed gesprek is stilte. De rust om naar elkaar te kunnen luisteren.
Stilte?
Hoe krijg je dat voor elkaar?
1. zo min mogelijk afleidingen
Je wilt een goed gesprek met iemand en bent hierbij op zoek naar verbinding, leg je mobiele telefoon dan weg. Tussendoor op je mobiel kijken en je afvragen: “heeft er nog iemand gebeld of geappt” is killing voor een gesprek.
Ook herrie om je heen, van welke soort dan ook werkt (meestal) averechts. Ik ben bijvoorbeeld een beetje doof aan het worden. Een gesprek in een druk café is lastig. Ik het soms geen flauw idee wat de ander zegt. Ik hoop dus, dat ik knik en hum op het juiste moment. Zo’n situatie is niet geschikt om contact te maken.
Wil je iets aan de orde stellen of een dialoog aangaan met een ander, zoek dan een rustige plek waar je elkaar goed kunt verstaan en laat je mobiel thuis.
2. laat in een gesprek stiltes vallen
Als het op de radio te lang stil is, schijnt er een noodband op te starten met muziek. Ik weet niet of dit klopt. En wat wordt er dan gedraaid? Sound of Silence van Simon & Garfunkel? Het mag niet stil zijn, want dan zetten mensen hun radio op een andere zender.
Ook op de tv is het nooit stil. Bij praatprogramma’s worden gasten uitgenodigd die geen aanloopje nodig hebben om iets te zeggen. Mensen die eens rustig nadenken voordat ze antwoorden, worden nooit meer uitgenodigd.
Stilte is eng.
En ook wij laten geen stiltes vallen in een gesprek. Stiltes zijn raar en zijn een signaal dat het niet klikt. Kijk je wel eens naar het programma First Dates? Daar worden stiltes snel opgevuld met nikszeggende zinnen. “nou, daar zitten we dan” of “dus……..”
De mooiste zin die we gehoord hebben om stilte op te vullen was, jaren geleden, bij Boer zoekt Vrouw. De boer zit met een aantal vrouwen aan tafel. En er vielen veel stiltes. Vooral de boer is stil. Om de stilte te doorbreken zegt hij deze geweldige zin: “Dus, ……….zodoende……”
Dit is nog steeds een gevleugelde kreet in ons gezin.
Natuurlijk zijn stiltes op sommige momenten heel vreemd. Als je met je partner uit eten bent en je hebt elkaar niks meer te vertellen, kun je je afvragen of er nog wel leven in je relatie zit.
3. probeer je hoofd ook een beetje stil te laten worden
Als je naar iemand probeert te luisteren, maar er woedt een storm in je hoofd is dat lastig.
Oefen met rust en stilte zodat je ook een rustig hoofd hebt. Meditatie, yoga of gewoon niks doen zijn hiervoor ideaal.
Al weet ik uit eigen ervaring dat stilte in je hoofd lastiger is dan je mond dichthouden.
Oudere blogs over luisteren:
Dit zijn een aantal blogs die als thema “luisteren” hebben:
Waarom je soms eerst moet luisteren voordat je kunt vertellen.
5 tips om beter te luisteren en zo beter begrepen te worden
Krantenartikel over goed luisteren (NRC 2020):