Zo stel je anderen op hun gemak: de open luisterhouding
Categorie(n): Communicatie - Luisteren
01.12.2021
Zo stel je anderen op hun gemak: de open luisterhouding

Je zult ze vast wel tegengekomen zijn. Mensen die afwerend zitten. Armen gekruist voor het lichaam. Lichaam van je afgewend. Geen oogcontact.

Dan heb je niet het gevoel dat er naar je geluisterd wordt, laat staan dan je begrepen wordt.

En nu andersom. Probeer maar eens goed naar iemand te luisteren terwijl je helemaal gespannen bent: schouders opgetrokken, gezicht strak gespannen, benen verstrengeld. Lukt het je nog om te luisteren?

Je houding bepaalt hoe goed je kunt luisteren en of je contact hebt met je gesprekspartner.

Oefening

Denk aan een gesprek dat je de afgelopen tijd gevoerd hebt en waarbij je je best deed om goed te luisteren.

– Hoe liet je aan die ander zien dat je dit deed?

De luisterhouding

 

De afgelopen weken heb ik een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd. Ik zit in de sollicitatiecommissie voor een nieuwe griffier. Een griffier is kort gezegd, degene die de raad en raadsleden ondersteunt.

Om de sollicitanten te laten zien dat ze welkom zijn en om ze op hun gemak te stellen, let ik op mijn houding. Ik zit ontspannen, armen losjes op schoot en kijk vriendelijk. Als een van de sollicitanten naar mij kijkt, knik ik vriendelijk om te laten zien dat ik luister. Mijn buurman, zit geïnteresseerd naar voren gebogen. En maakt oogcontact met de persoon aan de andere kant van de tafel. Alles om te laten zien dat we geïnteresseerd in ze zijn en dat we luisteren naar wat ze zeggen.

Oefening

Ervaar je eigen lichaam. Hoe zit je er nu bij? Heb je je schouders opgetrokken? Armen of benen gekruist? Waar voel je spanning? Heb je ergens pijn in je lijf? Doe een korte body-scan. Kijk hoe je er bij zit.

Voordat je een gesprek begint

Wees je bewust van je lichaam voordat je aan een gesprek begint. Zeker bij lastige gesprekken is het fijn als je je bewust bent van je lijf.

Zo kun je wat aan je houding doen.

Voordat je begint zet je voeten naast elkaar op de grond,  schud die schouders los en ontspan je gezicht. Haal een paar keer diep adem.

Zorg bij belangrijke gesprekken, zoals sollicitatiegesprekken, dat alle telefoons uit staan en niet op tafel liggen. Dat leidt onnodig af en ziet er erg ongeïnteresseerd uit.

Tijdens het gesprek

Let op je houding. Probeer af en toe naar voren te buigen om te laten zien dat je luistert. Maak oogcontact. Natuurlijk is het ook belangrijk wát je zegt en hoe je het zegt (daarover meer in deze blog), maar een goede luisterhouding stelt mensen op hun gemak.

Knik en/of hum om te laten zien dat je er nog bent. (Glim)lachen, vriendelijk kijken en een ontspannen gezicht maakt ook dat mensen zich begrepen voelen.

Wees je, ook tijdens het gesprek, af en toe even bewust van je lichaam. Ben je nog ontspannen? Waar zit je ademhaling? Maak je nog oogcontact met je gespreksgenoot? Kun je je nog concentreren of ben je afgeleid?

Als je merkt dat je gespannen of ongeconcentreerd raakt, vraag je dan af waarom. Lukt het je nog om de aandacht te houden bij het gesprek?

Pep jezelf op

Je moet nog even door, terwijl je merkt dat je aandacht verslapt. Wat kunt je dan doen:

 

  • Een paar diepe buikademhalingen geven snel nieuwe energie.
  • Let op je houding. Ben je misschien onderuit gezakt. Ga weer goed rechtop zitten.
  • Wat ook goed werkt, is je juist actiever opstellen in het gesprek: het gaat toch om die ander? Pep jezelf en het gesprek op door een lastige/grappige/onverwachte/persoonlijke vraag te stellen.
  • Heb je invloed op de gang van zaken, dan kun je ook een kleine pauze in lassen. Even naar de wc, wat te drinken halen of een rondje rond de vergadertafel kan zeker helpen om weer geconcentreerd door te gaan.

De open of gesloten luisterhouding

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie