Als je veranderingen wilt aanbrengen in je leven is het goed om met heel kleine stapjes te beginnen. Die beklijven beter dan grote veranderingen. Dat geldt ook voor deze oefeningen. 6 simpele oefeningen die je kunt combineren met je dagelijks leven. Al doe je ze 1 keer, de effecten zullen je meteen merken.
6 observatie-oefening voor beginners
Oefening 1 – neem iedere dag iets nieuws waar
De route naar school of werk werken we vaak gedachteloos af. Maar dit is juist een ideale route om elke dag iets nieuws te spotten.
Let op (iedere dag wat nieuws):
– brievenbussen
– klokken (en zijn het dan analoge of digitale klokken)
– zendmasten voor mobiele telefoon
– wolken (verschillende vormen en kleuren)
– vlaggen
– kappers (zelfs in het dorp waar ik woon zijn er zeker 5)
– stickers van studentenverenigingen
– tuinen vol onkruid
– je bent natuurlijk vrij om andere dingen te bekijken
Deze oefening beklijft nog beter, wanneer je een notitieboekje bij je hebt om je waarnemingen in op te schrijven. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
Oefening 2 – maak een kleurenwandeling
Ook deze oefening kunnen we tijdens ons woon-werkverkeer doen, maar we kunnen dit ook tijdens een wandeling doen.
a. je kunt iedere dag een andere kleur zoeken
– ga je dan voor primaire kleuren of voor pasteltinten, roze- of geelscharkeringen, of blauw of groen? Of hou je van wit-zwart?
b. je kunt je ook bepaalde opdrachten geven:
– welke kleur valt mij als eerste op tijdens deze wandeling?
– Welke kleur is niet te vinden, waar ik wandel?
– Zijn er kleuren of kleurcombinaties die je mooi vindt (of juist niet)?
Oefening 3 – Zoek cijfers en maak er een foto van
Overal vind je cijfers. Soms heel klein op een bordje in de berm. Soms meer dan levensgroot op een reclamebord langs de weg.
Maak de opdracht nog leuker door er steeds een foto van te maken. Verzamel de foto’s en zet ze op social media. Je kunt er ook een collage van maken en uitprinten.
Oefening 4 – zit 4 minuten en 33 seconden stil
Het muziekstuk van John Cage is misschien wel het raarste muziekstuk dat er bestaat. De pianist gaat achter zijn/haar piano zitten, doet de klep open en blijft 4 minuten en 33 seconden stil zitten. Daarna doet hij de klep van de piano weer dicht. Klaar. Applaus. Volgens Cage gaat het om het opgeven van intenties. Het gaat om de omgeving, geframed in die 4 1/2 minuut.
Doe ongeveer hetzelfde. Ga op een bankje of stoel zitten, waar dan ook. Zet een timer op 4.33 en ga stil zitten. Kijk naar niets of kijk naar iets, maar zit stil en kijk. Neem waar, maar vind er niks van. Merk dat je als vrij snel onrustig wordt. Laat dit gebeuren.
Als je timer gaat, ben je klaar en mag je weer om je heen kijken, staan, op je mobiel kijken, etc. Bedenk hoe je de tijd ervoer, had je het gevoel dat de tijd van jou was? Wat deed het met je? Als je wilt, kun je het opschrijven om er later nog eens over na te denken (in een notitieboek of op je mobiel/tablet).
Oefening 5 – doe niks, luister alleen
Luisteren, echt goed luisteren, is een ondergewaardeerde kwaliteit. Goed luisteren is veel meer waard dan je denkt.
Ik kom vaak mensen tegen in het bos, druk en hard pratend tegen elkaar over hun (werk)problemen. Naar de grond starend, niet eens naar elkaar kijkend. Hopend ze dat hun problemen zo opgelost worden?
Ik weet het, ze zullen het echt zwaar hebben en ik mag me er ook niet mee bemoeien, maar…. Soms heb ik de neiging om ze aan te spreken: sta eens stil, ga op een bankje zitten, houd je mond en luister naar je omgeving.
………. Luister naar de wind die door de bomen waait. Luister naar de vogels. De geluiden in de verte. Luister alleen maar, je hoeft even niets!
Ik zeg niks en probeer zelf van de geluiden om mij heen te genieten en niks te hoeven. Ik weet hoe moeilijk dat is.
Dus, voor de volgende keer. Sta even stil of ga zitten en luister. Registreer wat je hoort en doe er niets mee. Hoe vaker je dit oefent, hoe beter je het kunt. En 1 keer is al veel beter dan nooit.
Ik weet hoe fijn het is om met anderen over je problemen te praten en begrip te krijgen van de ander. Maar wil je echt iets aan je problemen doen, helpt stilte juist. Stilte ontspant, helpt je je oordelen los te laten. En misschien komt de oplossing dan langs.
Doel van de oefeningen
Misschien vraag je je ondertussen af, wat het doel is van deze oefeningen. Dus, wat heb je er aan.
Langer en leuker
De belangrijkste reden om deze oefeningen te is omdat het leuk is. Opmerken, om je heen kijken en luisteren, maakt het leven leuker. En langer! Als je veel doet op de automatische piloot (systeem 1 volgens Kahneman. Link naar Wikipedia) gaat je leven ‘sneller’ aan je voorbij. Denk maar aan een autotochtje dat je gedachteloos doet.
Aandachtsboog
Een andere reden is, omdat je op een leuke manier leert om meer aandacht te hebben. En met een beetje mazzel zorgt het voor een grotere concentratie, meer creativiteit en meer rust/ontspanning.
Oefening 6 – nog een keer luisteren, maar dan anders
“You can find inspiration in everything” – Paul Smith, modeontwerper
Goed luisteren is geweldig, je hoort dingen die anderen niet horen. En het is gewoon te trainen. In het boek Observe, Collect, Draw van Giorgia Lupi en Stafanie Posavec staat een leuke oefening (zie ook foto hieronder).
Ga ergens zitten, bijvoorbeeld in een café. En zet de timer op 20 minuten. Luister naar de geluiden die je hoort. Schrijf op wat je hoort: kinderstemmen, iemand met een basstem, een klagende stem, de tram die langsrijdt, een fietsbel, het espressoapparaat, de melkopschuimer, een vogel, een blaffende hond. Dit zijn slechts voorbeelden, er zijn natuurlijk veel meer verschillende geluiden.
Geef daarna een symbool aan een geluid. Zoals een stippellijn voor een kinderstem, een golflijn voor een vogel of een stippellijn voor een koffiemachine. Je kunt ook nog kleuren toekennen. Bijvoorbeeld groen voor natuurlijke geluiden, rood voor stemmen en blauw voor andere geluiden. Houd dit een tijdje bij. Dan begin je een patroon te zien in de geluiden die je veel hoort.
Vind je dit te ingewikkeld? Luister dan gewoon, zonder dan je het bijhoudt. Goed luisteren vraagt vooral aandacht en concentratie. Dus al luister je alleen naar wat je om je heen hoort (zonder dat je het noteert), het levert al heel veel op.