Innovatie gaat over mensen
utterly boring

Waar denk jij aan als jij iets leest over innovaties? Aan de iPhone6, een 3d-printer of een zelfrijdende auto? Of hoe je goed omgaat met relaties in onze individualistische tijd, hoe je kunt ontstressen of met verschillen kunt leren omgaan?

Als ik aan innovatie* denk, denk ik niet alleen aan al die nieuwe snufjes en technieken. Voor mij gaat innovatie over meer dan dat. Het gaat ook over:

 

  • hoe wij mensen beter kunnen samenwerken en meer rekening met elkaar kunnen houden
  • hoe we om kunnen gaan met verschillen tussen groepen
  • hoe we oude, goede leefregels kunnen gebruiken in onze moderne individualistische levens
  • hoe we ondanks de stress van het hedendaagse leven toch happy kunnen zijn

 

Te vaak worden we geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen waar we niet op zitten te wachten, zoals de Curved-TV. En welk probleem lossen etenbestel-apps eigenlijk op in onze samenleving?

Nu ben ik niet zo’n oude mopperpot die vindt dat vroeger alles beter was. Ik geloof in vooruitgang. Zonder moderne innovaties zouden we die miljarden mensen niet kunnen voeden, kunnen we onze afvalbergen niet opruimen en kunnen we de CO2-uitstoot niet reduceren (wat weer onbedoelde bijeffecten zijn van diezelfde vooruitgang).

 

Toch wil ik een lans breken om meer aandacht te geven aan sociale innovaties. Er zijn voorbeelden genoeg: een bejaardenhuis met betere zorg voor z’n bewoners en meer arbeidsvreugd voor zijn personeel.

 

Dus media en politici, als jullie het de volgende keer weer hebben over innovatieve bedrijven, zouden jullie dan ook aandacht willen hebben voor innovatieve (startende) bedrijven die op een andere manier met innovatie bezig zijn.

 

Voor meer informatie over mijn werk kan je kijken op Bureau kardol: www.bureaukardol.nl.

 

Vind jij dat sociale innovaties belangrijk zijn of vind je toch dat we ons moeten blijven richten op technische vernieuwingen? Ken jij goede voorbeelden?

 

 

 

Nieuwste artikelen

'
Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Nu wil ik het meteen erkennen: ik ben een van de grootste twijfelkonten die er bestaan. Maar toch, wie twijfelt er nou nooit over zichzelf of zijn beslissingen? Als jij nooit twijfelt mag je als beloning door naar de volgende ronde, maar anders, lees vooral de tips...

Kunst en antropologie

Kunst en antropologie

De bekende series van Hans Eijkelboom. Waarbij iedereen op dezelfde manier uniek is. Of het nu gaat om mannentasjes. De leuke, hippe, fluffy vestjes of streepjespolo's. Niets zo interessant als de mens in zijn/haar natuurlijke habitat. En hoe iedereen zijn best doet...

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Een workshop over inclusie en deep democracy. Dat is wat ik gisteren gegeven heb. Voor mensen die politiek geïnteresseerd zijn. Nu heb ik dat natuurlijk niet alleen gedaan. Samen met Heleen van Bruggen, organisatie-psycholoog, hebben we maanden plannen gemaakt over...