Innovatie gaat over mensen

Cultuur, Observeren

De meeste mensen denken aan technische snufjes als ze het over innovatie hebben. De nieuwste iPhone, de Marsmissie van Elon Musk of huizen printen met een 3D-printer. Dat kan. Maar bij innovatie gaat het juist veel vaker over, iets dat…

De meeste mensen denken aan technische snufjes als ze het over innovatie hebben. De nieuwste iPhone, de Marsmissie van Elon Musk of huizen printen met een 3D-printer. Dat kan. Maar bij innovatie gaat het juist veel vaker over, iets dat sociale innovatie heet. Wat dat betekent én wat dat met observeren te maken heeft lees je hier.

Waar denk jij aan als jij iets leest over innovaties? Meestal is de eerste reactie: iets technisch. Robots in de zorg of de nieuwste iPhone. Of volgt jij alles wat Elon Musk doet op de voet?  Op dit moment staan de kranten vol met nieuws over de mislukte lancering van grootste raket Starship van SpaceX, een bedrijf van Elon Musk.

Misschien heb ik ongelijk, maar volgens mij wordt de wereld hier niet beter van. Het zijn technische hoogstandjes, meer niet.

We hebben te maken met grote uitdagingen in deze tijd. En dit zijn uitdagingen die niet allemaal op te lossen zijn met technische innovaties.

Voorbeelden van sociale innovatie – hoe je met creativiteit elk probleem kunt oplossen

 

Of hoe goed je (groot)moeder verzorgd wordt? Hoe we onze democratie democratisch kunnen laten blijven? Of hoe we  of hoe we voor elkaar kunnen zorgen omgaat met relaties in onze individualistische tijd, hoe je kunt ontstressen of met verschillen kunt leren omgaan?

Als ik aan innovatie denk, denk ik niet alleen aan al die nieuwe snufjes en technieken. Voor mij gaat innovatie over meer dan dat. Het gaat ook over:

  • hoe wij mensen beter kunnen samenwerken en meer rekening met elkaar kunnen houden
  • hoe we om kunnen gaan met verschillen tussen groepen
  • hoe we oude, goede leefregels kunnen gebruiken in onze moderne individualistische levens
  • hoe we ondanks de stress van het hedendaagse leven toch happy kunnen zijn

Te vaak worden we geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen waar we niet op zitten te wachten, zoals de Curved-TV. En welk probleem lossen etenbestel-apps eigenlijk op in onze samenleving?

Nu ben ik niet zo’n oude mopperpot die vindt dat vroeger alles beter was. Ik geloof in vooruitgang. Zonder moderne innovaties zouden we die miljarden mensen niet kunnen voeden, kunnen we onze afvalbergen niet opruimen en kunnen we de CO2-uitstoot niet reduceren (wat weer onbedoelde bijeffecten zijn van diezelfde vooruitgang).

Toch wil ik een lans breken om meer aandacht te geven aan sociale innovaties. Er zijn voorbeelden genoeg: een bejaardenhuis met betere zorg voor z’n bewoners en meer arbeidsvreugde voor zijn personeel.

Dus media en politici, als jullie het de volgende keer weer hebben over innovatieve bedrijven, zouden jullie dan ook aandacht willen hebben voor innovatieve (startende) bedrijven die op een andere manier met innovatie bezig zijn.

 

https://mtsprout.nl/columnisten-experts/leren-innoveren-observeren

 

Inspiratie

#
$

Inspiratie

#
$