Over geluk, formules en Einstein. En waarom je geluk niet/wel in een vergelijking kunt krijgen.

 

Al jaren ben ik op zoek naar geluk en ik ben vast niet de enige. En toch lukt het me niet om het te vinden. Oh, maak je geen zorgen, ik ben niet ongelukkig. Ik ben meestal redelijk gelukkig. Nee, het gaat me om de formule van geluk. Daar ben ik naar op zoek.

 

Als iets ingewikkelds als het heelal uitgelegd kan worden met iets simpels als E = MC² (nou, niet helemaal) dan zou er toch ook zo’n mooie, simpele en elegante formule moeten zijn voor geluk.

 

Een vergelijking die het best in de buurt komt van een geluksformule is deze:

 

 

 

En komt in het kort neer op:

 

 

 

Of wel: Geluk = Realiteit -/- verwachtingen.

 

Deze vergelijking is gemaakt door wetenschapper Robb Ruthledge op basis van een geluksonderzoek onder meer dan 20.000 mensen. Je kunt meedoen aan het onderzoek: The Great Brain Experiment.

 

Ik ben dus niet de enige die hier naar zoekt. Er zijn al heel wat vergelijkingen gemaakt, maar dat ze nu mooi, simpel en eenvoudig zijn, NEE.

 

Iemand die hierop voortborduurt is Mo Gawdat,

 topmanager bij Google. Hij heeft het over 7 – 6 – 5 (

En kloppen deze formules voor geluk?

 

De speciale relativiteitstheorie van Einstein, uitgedrukt in die mooie formule, klopt. Maar kloppen de formules van geluk? Of proberen we soms de weerbarstige werkelijkheid in die min of meer wetenschappelijk formules te proppen? En kun je geluk eigenlijk wel uitdrukken in een vergelijking?

 

Tot dusverre zijn er zoveel verschillende formules voor geluk, die eigenlijk allemaal nog wat mankementen vertonen, dat ik nog even verder wil kijken. Mijn zoektocht naar die mooie, simpele formule van geluk is nog niet ten einde.

 

De afbeeldingen bovenin deze blog is van merve ozaslan

 

 

 

 

Inspiratie

#
$

Inspiratie

#
$