Hou je kop erbij! – Omgaan met gebrek aan focus.
Categorie(n): Communicatie - Persoonlijke ontwikkeling
15.03.2021
Hou je kop erbij! – Omgaan met gebrek aan focus.

Als politicus word je geleefd, als je niet uitkijkt. Dat werkt aan de ene kant verslavend, maar kan zorgen voor gebrek aan focus. Let op de concentratielekken en ga (weer) op zoek naar je politieke focus.

Als je goede politiek wilt bedrijven, zul je je kop erbij moeten houden. Dit doe je o.a. door zo min mogelijk concentratielekken te hebben, volgens Mark Tigchelaar (NRC 24 mei 2019).

Zeker nu, door de coronacrisis, hebben we tijd om te ontdekken hoe het komt dat we veel tijd kwijt zijn aan (relatieve) bijzaken en hoe we weer meer focussen op wat er echt toe doet. 

1. Doe er iets naast.

De eerste concentratielek komt doordat onze hersenen steeds op zoek gaan naar stoorzenders: we zijn heel erg gericht op onze omgeving. Door je hersenen aan het werk te zetten voorkom je dit. Denk hierbij aan muziek of de tv aan tijdens je werk. Maar een wandeling of de was op vouwen tijdens een telefoongesprek kan ook helpen. Wat ook goed helpt is doedelen (doodling) tijdens een vergadering of bellen. Je hersenen kunnen zich dan focussen op één ding: wat anderen zeggen.

2. Sluit je af voor bijzaken

Sociale media, mail, whatsapp zijn allemaal dingen die je continu afleiden van waar je mee bezig bent. Zoals je hierboven leest moet je niet te weinig afleiding hebben, want dan dwaalt je geest af. Maar je moet zeker niet te veel afleiding hebben, want daar wordt je dom van én je kunt je steeds slechter concentreren.

Dus ben je stukken aan het lezen, of aan het overleggen met mensen, sluit je dan af voor alle afleiding. Tenminste, als je je politieke werk goed wilt doen.

3. Zorg voor ontspanning

De prikkels van o.a. sociale media geven je steeds een dopaminekick. Alleen dat lampje op je mobiel dat er weer een berichtje is, is al voldoende voor die kick. Voor je het weet ren je van signaal naar signaal.

Een raadsvergadering levert ook dat heerlijke gevoel van nuttig en belangrijkheid op. Het is een soort snelkookpan vol adrenaline (of dopamine). Het is verslavend maar heel schadelijk voor je focus.

Altijd maar “Aan”-staan is hier funest voor. Dus zoek af en toe totale ontspanning: slaap goed, wandel, sport, mediteer, doe waar je geest rustig van wordt.

Nu we in deze gekke tijd leven, waarbij politiek even bijzaak is geworden kunnen we de tijd nemen om rust te zoeken. En om weer te leren hoe we onze focus terug kunnen vinden. Even geen snelkookpan-raadsvergaderingen, geen gehijg om snel te scoren en ons te profileren op sociale media. Neem de tijd voor die politieke focus.

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie