In de gemeentepolitiek speelt elke dag wel een nieuw onderwerp. We rennen soms van incident naar incident. Het houdt je bezig, maar het zorgt soms ook dat je niet aan je eigen politieke onderwerpen toekomt. Maar het werk kost je daardoor vaak ook veel meer tijd dan nodig is. Hoe ga je om met onze overactieve tijd: hoe voorkom je versnipperen van aandacht en zorg je voor meer focus op wat echt belangrijk is.
Wekelijks merk ik het, er is elke keer wel weer een onderwerp waar je als politicus helemaal los op kunt gaan. Heel kleine onderwerpen die veel stof kunnen doen opwaaien in een buurt tot alle onderwerpen die door de Rijksoverheid richting gemeente gedumpt wordt (sociaal domein, jeugdzorg, omgevingswet, etc.). Ikzelf ben heel gevoelig voor afleiding: als ik niet uitkijk reageer ik op alles en dus op niks. Ik heb er dus ook alle belang bij om (nog beter) te leren focussen. En ik vermoed dat jij er ook iets aan hebt.
Verschillende niveaus van focus.
Focus kan op een aantal niveaus. Ten eerste je balans tussen werk, gezin en politiek. Hoe zorg je dat de politiek niet alle tijd en energie opslorpt en je je sociale leven totaal verwaarloost. Ten tweede je eigen politieke focus en daarmee verbonden de aandacht van jouw politieke partij. Als laatste op dagelijks niveau: denk hierbij aan alle zaken die dagelijks langskomen in je mailbox, op straat, in de krant en op sociale media.
Balans tussen werk/privé en politiek.
Politiek is bijzaak in jouw leven. Een heel belangrijke bijzaak, maar het blijft bijzaak. Je gezin, familie en vrienden en (als je onder de 65 jaar bent, je baan) zijn veel belangrijker. Maar, heb ik gemerkt, politiek werkt wel verslavend. Vooral de urgentie die er van uit gaat en het gevoel dat je er toe doet dragen hier aan bij.
Het hoeft soms maar een bericht in de krant, een opmerking van een buurman of een berichtje in de fractie-app te zijn en je ruikt het avontuur al. Zo hebben onze voorouders zich vast ook gevoeld als ze een mammoet spotten: er staat iets te gebeuren. Wat een prettig gevoel is dat, die stoot adrenaline.
Als je niet uitkijkt ren je, als een kip zonder kop, achter elke hype aan. In de landelijke politiek gebeurt dit dan ook. Kijk maar in de kranten. Maar al dat geren levert misschien wel dat prettige gevoel op, maar weinig rendement.
Het lastige is dan ook nog, dat de één maar een paar uur per week heeft om aan de politiek te besteden, terwijl een ander 7 dagen in de week heeft. Die laatste persoon komt waarschijnlijk het meest in de krant en zit het vaakst op de sociale media (en heeft veel volgers). Want, tja, tijd.
De oplossing is simpel en en toch oh zo moeilijk: laat je niet gek maken door de berichten om je heen. Bepaal hoeveel tijd per week jij maximaal aan de politiek wilt besteden en houd je daar ook aan. Al zal je er af en toe van af moeten wijken. Misschien nog wel belangrijker: plan vooral ook ruimte voor ontspanning in!
Creër politieke focus .
Oké, jij hebt maar een beperkt aantal uren per week voor de politiek, gebruik ze dan ook goed. Zorg dat jullie als partij helder hebben waar je je mee bezig gaat houden. Dat kan op een aantal manieren. Je kunt je tot een aantal onderwerpen beperken: bijvoorbeeld duurzaamheid, jeugdzorg, natuur en milieu, gemeentefinanciën. Dit zijn nog grote thema’s dus maak ze nóg specifieker. Zonnepanelen op alle gemeentelijke daken bijvoorbeeld.
Je kunt ook steeds een invalshoek kiezen bij elk onderwerp: wat merkt de inwoner van wijk xyz of dorp abc hiervan. Bij mij in de raad is een partij die hoofdzakelijk opkomt voor de belangen van één dorp (van de 18, maar wel één van de grootste). Zij focussen zich vooral op dit dorp.
Binnen de focus van je partij kun je je eigen accenten of thema’s uitkiezen. Dit heeft natuurlijk met je portefeuilles te maken, maar ook met je karakter.
Als laatste is het goed om te weten welke impact jouw focus op je gemeente heeft en wat de inwoners er van merken. Ik heb bijvoorbeeld de neiging om thema’s te kiezen die achter de schermen heel veel impact hebben, maar waar de inwoners niet direct iets van merkt. Zeker als je in de buurt van de verkiezingen komt, is dat misschien niet zo handig (maar dat moet je helemaal zelf weten).
De dagelijkse praktijk.
Laat helder zijn: ik ben een creatieve chaoot. Geordend werken is niet mijn ding. Ik ga je dus hier niet vertellen dat je elke dag je mail moet gaan lezen, of juist niet. Of dat je al je stukken moet gaan lezen, of juist niet (zou ik niet doen, zonde van je tijd).
Mijn kracht is mijn improvisatievermogen en het feit dat ik heel snel hoofd- en bijzaak kan scheiden. En al laat ik me soms echt wel meesleuren door de waan van de dag, meestal kan ik de rust wel bewaren. Hoe staat dit met jou? Ben jij een rustig en geordend type. Heb je alles onder controle? Of ben je emotioneel en ga je los zodra de adrenaline stijgt in de raadszaal?
Aan je persoonlijkheid valt niet veel te sleutelen. En dat is ook helemaal niet nodig. Weet wie je bent en je weet hoe je het politieke vak wilt uitoefenen.
Zoals ik al eerder aangaf, ga verstandig om met je beperkte tijd. Laat je niet te veel meesleuren door het gehype en gehyper rond de politiek. Richt je heel duidelijke op wat je wilt bereiken en probeer hier niet te veel van af te wijken. Want als je dat steeds doet, raak je ver weg van je eigen ambities, ideeën en de impact die je had willen maken. Prik af en toe een moment om stil te staan bij de redenen waarom je ooit die politiek in wilde en ga weer op zoek naar je koers. Schrijf dit soort zaken op en herlees het op de juiste momenten. Als je kompas goed is, volgt vanzelf waar je je (beperkte) tijd aan moet besteden.
Oh, en een laatste tip: heb niet te hoge verwachtingen van wat je voor elkaar kunt krijgen.