menu

Wie is jouw politieke idool of rolmodel?
Datum: 8 november 2020
Categorie: Persoonlijke ontwikkeling
Wie is jouw politieke idool of rolmodel?
Gisteravond is Joe Biden uitgeroepen als nieuwe, aanstaande president van de Verenigde Staten. Dat is voor alle democraten in de wereld een pak van het hart. Maar wat nog interessanter is: de Vice-President is een vrouw van zwart/indiaanse afkomst. Wat zij aangaf is, dat zij hoopt dat zij niet de laatste vrouw is op deze plek. En, ze wil een rolmodel zijn voor meisjes. En ik denk dat dit heel belangrijk is. Want rolmodellen zorgen er voor dat vrouwen (en andere minderheden undecided ) gaan geloven in eigen kunnen).

Waarom is een rolmodel handig?

 

Om te worden zoals zij/hij is? Nee, alsjeblieft niet. Kijken naar hoe anderen het doen of een voorbeeld te hebben, betekent niet dat je de ander(en) letterlijk moet kopiëren. Een rolmodel is belangrijk, omdat je gedrag kunt afkijken en er van kunt leren.

Ik wil helemaal geen Obama worden (en dat zal me ook nooit lukken), maar je kunt wel van hem leren. En wat hoop ik dan te bereiken? Natuurlijk zelf een betere politicus te worden. Zeker op het gebied van overtuigen kan ik nog een heleboel leren.

Daarnaast geeft een rolmodel anderen het vertrouwen, dat je die positie ook kunt bereiken.

 

Wie zijn dan goede voorbeelden?

 

Desnoods is het Margaret Thatcher

Een ex-collega van mij had een heel bijzonder rolmodel: hij was een enorme fan van Margaret Thatcher. Dit terwijl hij te jong was om haar bewust meegemaakt te hebben. Maar hij vond de manier waarop ze in debatten de boel naar haar hand zette, geweldig. Hij keek veel op youtube om de kunst van haar af te kijken.

 

Veel beter: Els Borst

 

Veel van mijn vrouwelijk collega’s hebben Els Borst als voorbeeld gekozen. Zij is een van de eerste vrouwelijk vice-premiers geweest. zij was minister van volksgezondheid in de Kok I en Kok II. Lees hier meer over haar.

Van haar stijl kan ik me niet veel herinneren. Volgens mij was ze zeer vasthoudend, niet van haar stuk te brengen en inhoudelijk zeer sterk. Het Els Borst Netwerk is het vrouwennetwerk van D66.

 

Met kop en schouders: Barack Obama en Bill Clinton

 

Twee mannen springen er internationaal bovenuit: Barack Obama en Bill Clinton. Beiden worden geroemd om hun spreekvaardigheid en hun charisma. Zeker Bill Clinton praat met je in plaats van tegen je. Hij geeft je het gevoel dat hij je begrijpt.

Is een vrouwelijk rolmodel eigenlijk wel nodig?

 

Toen ik begon met werken vond ik het best jammer dat ik zo weinig vrouwelijke voorbeelden had. Ik had sowieso weinig vrouwelijke collega’s. De vrouwen met wie ik werkten waren meestal secretaresses of assistenten. En soms kwam ik vrouwen tegen in de ‘hogere functies’ maar die zal ik niet altijd als goed voorbeeld. Dus vind ik, door ervaring wijs geworden, dat je vrouwelijke rolmodellen niet altijd moet idealiseren. Net zo als je stomme mannen hebt, heb je ook stomme vrouwen.

Toch ben ik ook echt toffe vrouwen tegengekomen. Vrouwen die naast het hebben van een gezin altijd gewerkt hebben. Of omdat het moest (weduwe of gescheiden) of omdat ze daar voor gekozen hadden. Ik werkte aan het begin van mijn loopbaan bij een echt mannenbedrijf, in de logistiek. Hardstikke leuk en leerzaam. Maar het was extra leuk als ik dan een keer een vrouw tegenkwam met wie je over ‘vrouwzijn’ kon praten. Want one-of-the-guys zijn op je werk, was niet altijd simpel. Ik was nou eenmaal een vrouw. En hoe deed je dat vrouw-zijn in zo’n mannenwereldje. Daar heb ik met een aantal vrouwen goede gesprekken over gehad (en ook enorme lol).

Dus vrouwelijke rolmodellen zijn, voor vrouwen, heel belangrijk. Bijvoorbeeld om te leren hoe je met die haantjes om kunt gaan.

Het machowereldje bij Nedlloyd (bestaat al lang niet meer) verschilt niet zo veel van de haantjescultuur in de politiek. Het is dus goed om met vrouwelijke collega’s te praten over hoe zij omgaan met politieke cultuur.

Misschien heb jij voor mij goede voorbeelden van vrouwen in de politiek. Wie zijn jouw rolmodellen en waarom?

Nu Kamala Harris de nieuwe vice-president wordt van de VS ben ik heel benieuwd in hoeverre ze anderen gaat inspireren. Dat ze een goeie vice-president zal zijn, daar twijfel ik niet aan.

 

De blog heb ik op 8 november 2020 aangepast naar aanleiding van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 3 november 2020.

 

meer nieuws & tips

'
Politiek als schouwtoneel

Politiek als schouwtoneel

Veel wat we doen in het dagelijks leven speelt zich af op een schouwtoneel. En er is veel aan gelegen om de façade op te houden die bij het toneel hoort. Hoe werkt dat in de politiek?