Stop maar met positief denken

Communicatie, Happiness, Persoonlijke ontwikkeling, politiek

Gelukkig zijn en positief denken zijn kreten waar ik als grumpy (old) woman jeuk van krijg.   In een eerdere blog, genaamd  “Prima is het nieuwe Happy” heb ik gepleit voor meer ruimte voor ontevredenheid, chagrijn en “prima”.   Maar…

Gelukkig zijn en positief denken zijn kreten waar ik als grumpy (old) woman jeuk van krijg.

 

In een eerdere blog, genaamd  “Prima is het nieuwe Happy” heb ik gepleit voor meer ruimte voor ontevredenheid, chagrijn en “prima”.

 

Maar nu blijkt dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat positief denken ons helpt om gelukkiger of succesvoller te worden!!!!!

 

Sterker nog, positief denken werkt averechts. Het leidt zelfs tot armoediger prestaties.

 

 

WAT?????

 

Echt niet.

 

Je gelooft me niet? Geeft niet. Ga vooral door met je positieve denken, maar lees dan in ieder geval even dit artikel. (dit is trouwens niet het eerste wat ik er over gelezen heb, ook hier lees je dat het niet helpt en wat dan wel te doen).

 

Volgens onderzoeker Gabriele Oettingen kunnen we onze hersenen voor de gek houden. Als we visualiseren hoe ons einddoel eruit ziet (wat een belangrijk onderdeel is van positief denken), denkt ons brein dat we het al bereikt hebben en gaat in de ruststand (mental attainment).

 

“Zo, weer klaar“, denkt het brein en wil tv kijken, slapen of op vakantie.

Maar negatief denken werkt ook niet!

 

Klopt!

 

Van negatief denken en doemscenario’s word je depressief en dat werkt zeer verlammend. Dat is niet leuk en raad ik je dus niet aan.

  

hitchhikers guide to the galaxy - marvin
 

Wat werkt dan wel?

 

Verwacht niet dat je alles leuk vindt, dat alles als vanzelf op z’n pootjes terechtkomt en dat je de hele dag vrolijk en positief bent. Alles wat je wilt bereiken, lukt vooral door hard werken, volharding en realisme.

Just do it!

 

Volgens Oettingen moet je het volgende doen: bepaal wat je wil, breng de obstakels in kaart en stel een goede strategie op (aktieplan). En dan…..doen!

 

Dit geldt voor ondernemers als ze willen starten met hun bedrijf of willen groeien. Maar het geldt ook voor mensen die aan hun relatie willen werken, hun huis willen schilderen of de kamer willen stofzuigen. (als ik aan dat laatste denk wil ik meteen op vakantie).

 

 

Wil je hier meer over weten? Of ben je het totaal niet met mij eens en heb jij heel goede ervaringen met positief denken? Leuk! geef hieronder commentaar of bel of mail me. Kijk hier voor contactinformatie.

 

Inspiratie

#
$

Inspiratie

#
$