7 dingen die je van Leonardo kunt leren
Categorie(n): Cultuur - Persoonlijke ontwikkeling - Strategisch ondernemen
03.04.2021
7 dingen die je van Leonardo kunt leren

Soms zijn er boeken die totaal langs mij heen zijn gegaan. Dat kan ook niet anders er komen jaarlijks tienduizenden boeken uit. Toch wil ik terugkomen op een boek uit de vorige eeuw: “How to Think Like Leonardo da Vinci: Seven Steps to Genius Every Day” van Michael Gelb. Hier geeft hij zeven tips (stappen) om net zo’n genie te worden als Leonardo.

Een genie worden?

Nou weet ik ook meteen waarom ik dit boek overgeslagen heb. Natuurlijk worden we geen genie als we deze tips maar opvolgen. Mensen zoals Leonardo da Vinci zijn uniek en komen we maar 1x in de zoveel tijd tegen. Hoe hij zijn vaardigheden combineerde en niet alleen schilder was, maar ook uitvinder (en nog meer), was zeker in zijn tijd, de 15e eeuw, uniek.

Aan de andere kant, in deze tijd waar creativiteit belangrijker wordt is het wel goed om op zoek te gaan naar de Leonardo in ons allemaal. Andere manieren van werken, politiek bedrijven en omgaan met de uitdagingen van onze tijd vragen om meer creativiteit en meer originaliteit. En daarvoor kunnen we heel goed kijken wat Leonardo ons te bieden heeft.

1. nieuwsgierigheid

 

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Maar als we volwassen worden, stoppen we met het stellen van vragen. En als we vragen stellen, is het niet uit interesse.

Het is in ons volwassen leven belangrijk dat we zelfverzekerd over komen en ‘alles al weten’. Dat past helaas niet bij een nieuwsgierige houding.

 

2. zelfstandig denken

 

In het volwassen leven is een afwijkende mening vaak een gruwel. De geldende mening wordt, soms met wat dwang, ook aan anderen opgelegd. Afwijkingen zijn niet gewenst. We hebben afgelopen week meegemaakt hoe het werkt als je een afwijkende mening in de politiek hebt: “functie elders”. Weg met lastige types.

Naarmate je hoger in de hierarchie komt of meer naar het centrum van de macht, zijn er minder mensen met een afwijkende mening. Dat is niet goed. Tegengeluid moet er zijn.

3. Wees je bewust van je omgeving.

 

We nemen niet meer de tijd om om ons heen te kijken en te zien wat er is en waar we zijn. Meer rust nemen, lummelen, helpt om dit bewustzijn te ontwikkelen.

Maar ook bewust rondlopen en begrijpen wat je ziet werkt goed. En tip één met een nieuwsgierige blik rondlopen werkt nog beter.

 

Mijn training, Ken je Omgeving, gaat dieper in op het bewust zien wat er in je (werk- of politieke) omgeving gebeurt. En leer je te herkennen wat je ziet.

Leer ook te genieten van schoonheid. Kijken naar kunst kan je hier bij helpen.

 

4. Omarm onzekerheid

 

Eén van de belangrijkste dingen die we kwijt raken als volwassen is de Verrassing. We zijn zelden meer verbaast over wat we zien. Dedain voor onbekendheid is sterk. Natuurlijk ken je de nieuwste plaat van Pietje Puck als, natuurlijk zit je al op Clubhouse. Duh! Ik zal eens toegeven dat ik iets niet ken, weet of begrijp.

Maar onzekerheid hoort juist bij het leven. Natuurlijk is het niet altijd een prettig gevoel, maar het hoort wel bij het leven. Erken dat je iets niet weet of begrijpt en ga op onderzoek uit.

Mona Lisa in het Louvre (Parijs) – één van de bekendste, zo niet hét bekendste werk van Da Vinci.

5. Combineer Ratio en Fantasie

 

Hou op te denken dat je een rechter- en linkerhersenhelft hebt met aan de ene kant de ratio en aan de andere kant de emotie. En dat bij jou, omdat je een man/vrouw, die ene kant beter ontwikkeld is dan de andere. De hersenonderzoekers hebben dit idee al lang onderuit gehaald.

Onze ‘rationaliteit’ is niet is wat in de hersenen zit, maar wat in onze cultuur zit: het is aangeleerd. Natuurlijk is de ene persoon wat slimmer in wiskunde of juist taal dan de ander. En natuurlijk zijn vrouwen gemiddeld wat beter in communiceren en hun taalafdeling is wat beter ontwikkeld. Maar is dat een gevolg van onze cultuur waar vrouwen over de sociale contacten en opvoeding gaan of is dat een biologisch verschil?

We moeten ons verstand en onze fantasie/gevoel juist combineren en samen ontwikkelen.

 

6. Het gaat over geest én lichaam

 

Eric Scherder is een van de grote voorvechters van bewegen. Bewegen is goed voor ons lijf maar zeker ons brein. (Hier is een youtube film waarin Eric Scherder uitlegt waarom bewegen zo goed is voor je brein en hier is een Max Masterclass die hij een aantal maanden geleden gaf.)

Het schijnt dat Leonardo da Vinci niet alleen een groot denker (en doener) was, maar ook een groot sportman. Creativiteit is niet alleen op een stoel zitten en denken, het is ook prutsen/fröbelen, kortom doen, maar zeker ook bewegen. Ga wandelen, fietsen en geniet van je omgeving.

 

7. Ga op zoek naar (nieuwe) patronen

 

Blijf niet niet vastzitten in je eigen aannames, vooroordelen en dat je alles al weet. Ga op zoek naar andersdenkenden, ga op zoek naar ideeen die jouw standpunten uitdagen.

Denk trouwens niet dat je heel nieuwe ideeen zult verzinnen. Ga vooral aan het werk met bestaande ideeen (hierover lees je meer in mijn artikel over Style like an artist van Austin Kleon).

 

Het is jammer dat ik dit boek niet eerder ben tegengekomen. Maar ach, ook nu nog zijn bovenstaande tips meer dan welkom.

En weet je, in het boek staan nog meer tips. Die zal ik binnenkort met je delen.

Heb jij het boek toevallig ook gelezen en wil jij je inzichten hierover met ons delen? Dat kan natuurlijk.

 

Bronnen:
“How to Think Like Leonardo da Vinci: Seven Steps to Genius Every Day” van Michael Gelb (niet te vinden op managementboek.nl wel op bol.com of amazon) en 7 Things Leonardo da Vinci Can Teach You About Creativity (op INC.com)

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie