Hoe krijg je dingen voor elkaar?
Categorie(n): Persoonlijke ontwikkeling
27.11.2019
Hoe krijg je dingen voor elkaar?

Wij willen dat mensen ons beoordelen op hoe we dingen doen en wat we bereiken. Maar in de politiek is de gunfactor belangrijk: als ze je niet aardig vinden, krijg je weinig voor elkaar. Ook al zijn je ideeen nog zo goed. Dus hoe zorg je dat mensen je aardig vinden en je wat gunnen?

Ik heb wel eens vertwijfeld uitgeroepen: “het doet er niet toe of ze me aardig vinden, het gaat om de inhoud”. Een heel loffelijk streven en heel naïef. Mensen willen alleen iets voor een ander doen, als die ander aardig is voor ze. En het liefst ook op ze lijken (in elk geval qua gedrag).

Kijk maar eens om je heen. Valt het je dan op dat sommige mensen meer voor elkaar krijgen dan anderen? Dat ze meer krediet hebben dan anderen? Misschien wel meer krediet dan jij hebt? En hoe hard jij ook je best doet, het voor jou lastiger is om iets voor elkaar te krijgen dan bij anderen het geval is?

Dat heeft met de gunfactor te maken.

 

De Gunfactor

Wij hebben een christelijke partij met één zetel. En de man die deze zetel heeft heeft een heel hoge gunfactor. Als hij iets zegt, luistert iedereen en houdt rekening met wat hij wil.

Hoet het precies komt kan ik niet verklaren, maar toch begrijp ik er genoeg van om jou de belangrijkste redenen te noemen waarom dit soort mensen wel zaken gedaan krijgen en hun gunfactor zo hoog is.

 

#1 –  luister zonder te oordelen

 

Je hoeft het niet met iemand eens te zijn, maar dat hoef je niet meteen te zeggen. Luister naar wat mensen te zeggen hebben, zonder oordeel. Iedereen zal zich dan begrepen voelen. En het gevoel dat je andere mensen geeft is de eerste stap naar een hoge gunfactor.

Dus ga niet meteen vertellen dat ze fout zitten, ga ook niet meteen je eigen verhaal vertellen. Luister eerst nou eens en toon interesse. Vraag bijvoorbeeld door: “goh, wat een interessante invalshoek. Vertel daar eens wat meer over?”

Als jij meteen gaat vertellen, hoe fout hun mening is, dan sluiten mensen zich af. Dus dat heeft vaak geen zin. Dus luister om hen te begrijpen, niet om een beter weerwoord te hebben.

 

#2 –  Luister waar mensen mee worstelen.

 

Nou is dat in de politiek wat lastiger. Want daar is het vaak niet verstandig om open en eerlijk te vertellen waar je precies mee zit.

Toch is het goed om te luisteren naar het verhaal achter het verhaal. Waarom willen we wat we willen?

 

#3 –  Wees oprecht

 

Niets is zo dodelijk als Fake. Mensen hebben meteen door als iets niet gemeend is. We houden onze mond er vaak wel over, maar nepgedrag gaat zich op een zeker moment tegen je keren. Je kunt het beter eerlijk oneens zijn met iemand, dan te doen alsof je luistert.

 

#4 –  Lach

 

Natuurlijk moet het wel een oprechte lach zijn.  Maar het is heel simpel, vriendelijk kijkende mensen worden sympathieker gevonden dan mensen die chagrijnig kijken (Ja, hier moet ik nog aan werken).

#5 – wees voorspelbaar

 

Wil je dat mensen je serieus nemen? Wil je dat je betrouwbaar overkomt? Ga je voor de gunfactor? Dan is het allerbelangrijkste hierbij: vertrouwen. Je moet gewoon te vertrouwen zijn.

Belazer je de kluit, dan zullen mensen je wantrouwen en als je dit een paar keer hebt gedaan dan zullen ze je ook nooit meer gaan vertrouwen. Want vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Voorspelbaarheid werkt hierbij het allerbeste. Dus als je JA zegt, doe dan geen NEE. Doe wat je zegt en zeg wat je doet.

En kom je op een standpunt terug wees daar dan ook helder in. Zeg eerlijk: “ik was eerst voor, maar nu ik alles aangehoord heb, moet ik eerlijk zeggen dat ik nu tegen ben”.

 

Ik kijk deze 5 punten nog een keer door, met het raadslid in gedachten en ik denk bijna alle punten wel voor hem van toepassing zijn. Hij lacht misschien niet altijd, maar is wel vaak optimistisch en positief. En dat is een heel fijne eigenschap.

 

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Kijk dan eens op deze websites:

Barking up the wrong tree (engelstalig)

Mark Manson (die van the subtle art of not giving a f*ck)

Of deze blogs (van mij):

De 5 belangrijkste luistertips

De eerste vijf tips om beter te luisteren

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie