Alles wat je nog niet wist over identiteit en imago
imago, identiteit en ego

Er zijn twee begrippen die zowel Wat is het verschil tussen identiteit en imago?

Ruwweg kun je zeggen: identiteit is wie je bent en imago is hoe je overkomt op anderen. En er wordt wel beweerd dat je op je identiteit invloed hebt en op je imago niet.

Laat ik het zo zeggen. Ik vind deze scheiding tussen identiteit en imago nogal onnatuurlijk. Want op je imago heb je wél invloed, in ieder geval een beetje. En op je identiteit heb je niet altijd invloed (denk aan geslacht, achtergrond, cultuur en genen).

Daarnaast kun je het onderscheid maken tussen hoe je wilt zijn en wie je bent (als persoon en als bedrijf), maar ook tussen wat je zegt dat je bent en wat je in de werkelijkheid doet. En bij dit laatste komt dan ook nog je Ego om de hoek kijken.

In het dagelijks spreekgebruik is je ego iets waar je niet trots op moet zijn: “wat een ego heeft die vent”, betekent zoiets als iemand die zichzelf heel belangrijk vindt of zichzelf op de borst klopt omdat hij iets goed heeft gedaan terwijl dat niet terecht is.

Ego is Grieks voor zelf. Als je zegt dat je ego een knauw heeft gekregen, bedoel je dat je zelfbeeld (hoe je naar jezelf kijkt, dus wat jij denkt hoe je identiteit of je imago in elkaar zit) bijgesteld moet worden.

Nou, zo gaat het ook met organisaties en éénpitters. Je hebt opgeschreven wat jij belangrijk vindt aan je bedrijf: hoe alles eruit moet zien, welke toon je aanslaat, welke kernwaarden je hebt. Dit samen is je identiteit. Maar soms merk je dat je ze in het echt niet altijd naleeft. Dan is er een verschil tussen de opgeschreven identiteit en je werkelijke identiteit.

En dan heb je nog hoe mensen werkelijk over jou denken, je imago

Nieuwste artikelen

'
Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Nu wil ik het meteen erkennen: ik ben een van de grootste twijfelkonten die er bestaan. Maar toch, wie twijfelt er nou nooit over zichzelf of zijn beslissingen? Als jij nooit twijfelt mag je als beloning door naar de volgende ronde, maar anders, lees vooral de tips...

Kunst en antropologie

Kunst en antropologie

De bekende series van Hans Eijkelboom. Waarbij iedereen op dezelfde manier uniek is. Of het nu gaat om mannentasjes. De leuke, hippe, fluffy vestjes of streepjespolo's. Niets zo interessant als de mens in zijn/haar natuurlijke habitat. En hoe iedereen zijn best doet...

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Een workshop over inclusie en deep democracy. Dat is wat ik gisteren gegeven heb. Voor mensen die politiek geïnteresseerd zijn. Nu heb ik dat natuurlijk niet alleen gedaan. Samen met Heleen van Bruggen, organisatie-psycholoog, hebben we maanden plannen gemaakt over...