Hallo, hallo….zien jullie mij wel?

Communicatie
20.02.2019

Signalen uitzenden.

Hoe breng je iets snel over…

Politiek, persoonlijke ontwikkeling, communicatie
20 februari 2019

We worden de hele dag gebombardeerd door signalen van anderen. Wij zelf zenden ook de hele dag signalen uit. Onze hersenen zijn keien in het filteren van signalen: we pikken op wat we kennen of wat opvallend is. Gelukkig maar, anders zouden we gek worden van alle info om ons heen. En wat kun je hiermee als politicus of bestuurder?

 

Wat zijn signalen eigenlijk? De meest toepasselijke omschrijving vind ik: “de informatie die van de zintuigen naar de hersenen wordt overgebracht”. Je zou een signaal kunnen omschrijven als een “gebaar, geluid of actie is bedoeld is om een bepaalde boodschap te geven aan de persoon die het hoort of ziet“.

Waar kun je dan aan denken? Woorden, beelden, je kleding, titels, geluid, lichaamstaal, locatie, het decor/design. Deze dingen geven (bewust of onbewust) mensen een aanwijzing wie we zijn en waar we voor staan.

Onze omgeving neemt besluiten op basis van de signalen die we geven. Ze gaan de volgende keer op ons stemmen of juist niet, vertrouwen ons niet of juist wel, vinden dat we liegen of juist niet, vinden ons “ons soort mensen” of juist niet, etc.

Heb ik hier invloed op?

Communicatie is tweerichtingverkeer, waar beide partijen actief in kunnen participeren. Met de nadruk op kunnen. Je hebt de zender en er is een ontvanger (al kan dit wisselen tijdens een interactie).

Laten we er voor het gemak van uitgaan dat jij de zender bent en dat je doelgroep (stemmers, inwoners of de andere partijen) de ontvanger is. Jij zendt dus signalen uit die door andere ontvangen worden.

Je hebt invloed op de signalen die je uitzendt, maar je hebt slechts beperkt invloed op hoe de signalen ‘ontvangen’ worden.

 

Wees je bewust van je gedrag

Voordat je kunt werken aan de signalen die je uitzendt, zul je je eerst bewust moeten zijn van je gedrag. En je bewust zijn van welke reactie jouw gedrag heeft op de ander. Kijk bijvoorbeeld wat je stopwoorden zijn. Kijk wat je tone of voice is: praat je zacht en rustig of dwingend? 

Gisteren sprak ik met iemand die elke zin begon met ‘ja, maar…’.  Op een gegeven moment werd ik moe van de weerstand die ik ervoer. Toch bleek die er niet te zijn. Hij had zich een gewoonte aangeleerd waar hij zich niet van bewust was. En die niet klopte bij de boodschap die wilde uitzenden.

Wees congruent

Je bewust zijn van je gedrag heeft nog een voordeel. Er is soms een groot verschil tussen wat je doet en wat je bedoelt. En dat kan tegen je werken.

Stel je hebt je als vrouw altijd wat onderdanig opgesteld in je werk. Nu zit je in de politiek en werkt rustig antwoorden en luisteren niet goed. Je wordt ervaren als onzeker en zwak. Nu zeg ik niet dat je meteen een bitch moet worden. Misschien werkt jouw stijl heel goed en zorg je dat omgeving je niet ziet als zwak, maar juist als deskundig en ervaren.

Congruente signalen wekken vertrouwen. Mensen houden ervan als dat wat je zegt, klopt met wat je doet en met hoe je er uit ziet. Ik had vroeger een vrouwelijke collega die in spijkerbroek en een oud shirt op haar werk kwam, ze vloekte ook als een bootwerker. Maar ze was een kei in haar werk (financiën), dus niemand die hier moeite mee had. Ze was congruent.

Aanvaard dat je niet altijd invloed hebt

Als je denkt dat je dit tot in de puntjes kunt beïnvloeden heb je het mis. Je ziet toch af en toe rare dingen. Ik vind Thierry Baudet daar een typisch voorbeeld van: hij ziet er uit als een corpsbal, heeft nauwelijks “echte” levenservaring, en zijn taal is ook niet altijd helder (ik heb vaak geen flauw idee waar hij het over heeft), toch is het Forum voor Democratie met een enorme opmars bezig. Taal en gedrag zijn bij hem wel congruent: hij praat bekakt en ziet er ook zo uit. Misschien vertrouwen daarom zo veel mensen hem hun stem toe…….wie zal het zeggen.

 

Meer blogs over dit onderwerp

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Inspiratie

Inspiratie