Dit is een boekbespreking van het boek van Austin Kleon – Steal like an artist. Een van mijn lievelingsboeken. Het boek is uit 2012, maar nog steeds actueel. Voor iedereen die af en toe out-of-the-box wil (of moet) denken.
Wat voor iemand ben jij? Wil je alles zelf uitzoeken, of kijk je hoe anderen het doen en doe je het dan ook zo? Of ben je misschien een combinatie van beide? Ik ben altijd iemand geweest die, stik eigenwijs, alles op mijn eigen manier wilde doen. “Selluf doen” was een van de eerste woorden die ik zei. Ik wilde niet gevoerd worden. Ik wilde, wat voor puinhoop het ook werd, zelf eten. Netjes eten lukt me tegenwoordig wel, maar ik ben er nu achter dat alles zelf uitzoeken niet altijd de beste keuze is. Dit vindt ook Austin Kleon, schrijver van het boek Steal like an artist (en nog veel meer. Meer weten over Austin Kleon, hier is de link naar zijn website).
Austin Kleon is, samen met Mark Manson (die van not giving a fuck), een van mijn voorbeelden voor het schrijven van blogs. Ze zijn, ieder op hun eigen manier, een inspiratiebron.
Niemand zoekt het alleen uit
Succesvolle mensen worden vaak neergezet als nerds, loners, mensen die heel slim in hun eentje een idee verzinnen en dat gaan uitvoeren. Vaak met een paar vage mensen er om heen die helpen. Maar het draait om die ene persoon die het allemaal verzonnen heeft: Marc Zuckerberg, Steve Jobs, etc. En wat zij verzonnen hebben is a. in een keer goed (andere mensen maken nooit fouten) en b. helemaal zelf/blanco verzonnen.
Nee, dus. Iedereen, of je nu kunstenaar, politicus, ondernemer of moeder bent, staat op de schouders van de anderen voor ons. Bewust of onbewust. We leren van onze ouders, van collega’s, van rolmodellen of andere kunstenaars/wetenschappers/ondernemers. Of wie dan ook. Anderen die iets soortgelijks hebben bedacht. Zelfs de slimste wetenschappers, zoals Einstein of Darwin, borduren voort op ideeën van anderen.
Goed gejat is beter
Austin Kleon is helder. Hij zegt: Steal like an artist. Jat als een artiest.
Kunst is diefstal
– Pablo Picasso
Volgens Kleon is stelen van anderen de bron van creativiteit. Als mensen denken dat iets origineel is, dan weten ze gewoon niet waar de inspiratie vandaan kwam.
Maar let wel op waar je je inspiratie vandaan haalt: immers als je rotzooi verzamelt, maak je ook rotzooi.
We leren door te oefenen, veel te oefenen. Wil je in een bandje, euh, bijvoorbeeld The Beatles, dan zul je gitaar moeten leren spelen, daarna ga je andere bandjes nadoen (Buddy Holly, Elvis Presley) en daarna ga je je eigen muziek schrijven. Eerst redelijk leuke muziek, daarna geweldige muziek. En van een coverbandje ben je zelf de meest inspirerende band ever geworden.
Bladzijde na bladzijde geeft Kleon voorbeelden hoe we creatiever of ondernemender kunnen worden. Heb hobby’s en zijsporen, werk met je handen (in welke vorm dan ook), maak fouten, verveel je, verwonder je, wees aardig, leef een saai leven, werk hard, volhard, etc. etc. etc. Stuk voor stuk, allemaal heel nuttige tips. En niet alleen voor de creatievelingen onder ons.
(aanvulling in 2023) Een van de tips van Kleon die ik zelf ook ben gaan doen. Kleon adviseert om een logboek bij te houden (je kunt het ook journalling, dagboek, of zo noemen). Hij schrijft/tekent wat er die dag gebeurd is. Wat hij gelezen en gegeten heeft. Welke film(s) hij gezien heeft (hij is een enorme filmfanaat), etc. Nu gaat me dat te ver. Ik teken vooral elke dag. En als ik met iets worstel, schrijf ik daar iets over op. Ook het weer vermeld ik vaak (heel belangrijk). Sinds ik dat ben gaan doen is mijn creativiteit helemaal losgebarsten. Austin geeft je hier nog wat tips (link naar zijn blog).
Ga aan de slag…
Kies een kunstenaar (of andere inspiratiebron) uit. En…..
→ Bekijk zijn/haar werk
→ Probeer het na te doen
→ Probeer het beter te doen
→ Overleg met anderen
→ Laat je helpen
→ Laat je wat vertellen door een ander
→ Deel je eigen werk met anderen
→ Laat je eigen werk jatten
Conclusie
Steal like an Artist van Austin Kleon is een heel inspirerend, mooi vormgegeven boekje. Nog geen 100 pagina’s vol leuke afbeeldingen, nuttige tips en creatieve ideeën. Ik heb het vandaag weer eens doorgebladerd en het is nog steeds even nuttig en actueel als lang geleden.
Deze blog is oorspronkelijk uit 2016 (!) en nu herschreven, want nog steeds actueel.