Soms weet je het even niet (zeker).
Categorie(n): Communicatie - Happiness - wijsheid
01.10.2018
Soms weet je het even niet (zeker).

Soms weet je het gewoon even niet (zeker).

1

oktober 2018

Twijfelen, beraden, nadenken, er nog even een nachtje over slapen. Dat klinkt allemaal niet doortastend. En daar houden we (tegenwoordig) van: daadkrachtige, doortastende mensen. Maar wat als jij het idee hebt dat in veel gevallen daadkracht helemaal niet gepast is?
Is het niet zo dat elk verhaal dat we vertellen eigenlijk gebaseerd is op ons eigen leven? Dat geldt in elk geval voor deze blog. Ik pleit voor meer aandacht voor twijfel, nadenken en beraden.

“Laten we snel een besluit nemen. De inwoners van onze gemeente hebben recht op een doortastende overheid” Hoe vaak ik dit de afgelopen twee jaar te horen heb gekregen!

Zucht.

En elke keer verbaast het me weer. Het klopt dat er een aantal dossiers al jaren lopen, maar ik denk stellig dat deze dossiers niet zo lang lopen omdat politici niet besluitvaardig genoeg zijn. Ik denk dat het vaker komt door slechte besluitvormingsprocessen, gebrek aan kennis, eigenwijzigheid en ontevreden betrokkenen die via juridische procedures hun gelijk willen halen.

Ik ben dan ook niet gevoelig voor dit argument en pleit voor meer twijfel in de wereld (en de eis dat we er eerst een nacht over slapen, voordat we een besluit nemen).

Ik durf zelfs te beweren, dat veel besluiten te snel genomen worden. Zonder dat gekeken is naar de gevolgen.  Zonder dat er naar een probleem gekeken is vanuit verschillende ooghoeken. En zonder dat mensen zich hebben afgevraagd: voor welk probleem is dit eigenlijk de oplossing?

Soms lijkt het wel draadkracht om de daadkracht. En gaat het meer om de beeldvorming dan om het nemen van een goed besluit.

Ik houd er van om zaken van veel verschillende kanten te bekijken en met veel mensen af te stemmen voordat ik een besluit neem. Ik kan ook helemaal niet snel een besluit nemen, ik moet eerst een tijdje broeden. Opmerkingen van anderen en vragen van mijzelf moeten een aantal dagen rondzwerven in mijn hoofd. En dat proces kan ik ook niet versnellen en dat wil ik eigenlijk ook niet. En als de tijd daar is borrelt er een standpunt of een idee op.

 

En tot die tijd?

 

Twijfel ik.

 

Ik twijfel, dus ik ben.

Gemeente-politiek moet menselijker

Gemeente-politiek moet menselijker

De gemeenteraadsverkiezingen zijn weer achter de rug. De opkomst was bedroevend laag, politieke partijen vertegenwoordigen 3% van de samenleving en de gemeenteraad bestaat voor een groot deel uit witte, middelbare mannen. Gaan we als politiek weer over tot de orde van...

Ontspannen? – een persoonlijke zoektocht

Ontspannen? – een persoonlijke zoektocht

Alles heeft tegenwoordig een doel, zelfs ontspanning en hobby. Als alles zinvol moet zijn dan heeft niks meer zin. Als ik wil ontspannen hoeft iets niet zinvol en nuttig zijn. Het mag doelloos zijn. Maar bestaat dit eigenlijk wel? Heeft niet alles een doel...

Conflicten horen bij het leven. Dus leer er mee om gaan.

Conflicten horen bij het leven. Dus leer er mee om gaan.

Weet jij wat Deep Democracy is dan is deze blog misschien niets voor jou. Maar ken je het niet of heb je er vaag van gehoord, lees dan verder. Laat zien wat Deep Democracy is en wat jij er mee kunt. Deep Democracy (DD) een methode om de stem van de minderheid mee te...

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie