Soms weet je het even niet (zeker).

Communicatie - Happiness - wijsheid
We zijn gek op daadkrachtige, doortastende mensen. Maar wat als daadkracht helemaal niet gepast of zelf ineffectief is?

Soms weet je het gewoon even niet (zeker).

1

oktober 2018

Twijfelen, beraden, nadenken, er nog even een nachtje over slapen. Dat klinkt allemaal niet doortastend. En daar houden we (tegenwoordig) van: daadkrachtige, doortastende mensen. Maar wat als jij het idee hebt dat in veel gevallen daadkracht helemaal niet gepast is?
Is het niet zo dat elk verhaal dat we vertellen eigenlijk gebaseerd is op ons eigen leven? Dat geldt in elk geval voor deze blog. Ik pleit voor meer aandacht voor twijfel, nadenken en beraden.

“Laten we snel een besluit nemen. De inwoners van onze gemeente hebben recht op een doortastende overheid” Hoe vaak ik dit de afgelopen twee jaar te horen heb gekregen!

Zucht.

En elke keer verbaast het me weer. Het klopt dat er een aantal dossiers al jaren lopen, maar ik denk stellig dat deze dossiers niet zo lang lopen omdat politici niet besluitvaardig genoeg zijn. Ik denk dat het vaker komt door slechte besluitvormingsprocessen, gebrek aan kennis, eigenwijzigheid en ontevreden betrokkenen die via juridische procedures hun gelijk willen halen.

Ik ben dan ook niet gevoelig voor dit argument en pleit voor meer twijfel in de wereld (en de eis dat we er eerst een nacht over slapen, voordat we een besluit nemen).

Ik durf zelfs te beweren, dat veel besluiten te snel genomen worden. Zonder dat gekeken is naar de gevolgen.  Zonder dat er naar een probleem gekeken is vanuit verschillende ooghoeken. En zonder dat mensen zich hebben afgevraagd: voor welk probleem is dit eigenlijk de oplossing?

Soms lijkt het wel draadkracht om de daadkracht. En gaat het meer om de beeldvorming dan om het nemen van een goed besluit.

Ik houd er van om zaken van veel verschillende kanten te bekijken en met veel mensen af te stemmen voordat ik een besluit neem. Ik kan ook helemaal niet snel een besluit nemen, ik moet eerst een tijdje broeden. Opmerkingen van anderen en vragen van mijzelf moeten een aantal dagen rondzwerven in mijn hoofd. En dat proces kan ik ook niet versnellen en dat wil ik eigenlijk ook niet. En als de tijd daar is borrelt er een standpunt of een idee op.

 

En tot die tijd?

 

Twijfel ik.

 

Ik twijfel, dus ik ben.

Waarom jij niet met je ogen kijkt.

Waarom jij niet met je ogen kijkt.

Ik dacht altijd dat mijn ogen dienden om te kijken. En dat wat je zag vervolgens in je hersenen vertaald werd in een beeld. Maar, het blijkt toch anders te gaan. Onze hersenen vormen steeds een beeld van wat ze denken te zien. Kijken gebeurt dus op de automatische...

3 tips – zo word je als politicus serieus genomen

3 tips – zo word je als politicus serieus genomen

Jij hebt je natuurlijk goed voorbereid toen je raadslid werd, maar er zijn helaas veel mensen die niet weten waar de gemeenteraad eigenlijk over gaat. Dankzij deze drie tips neem jij meteen al een voorsprong en word je een geweldige politicus.

Inspiratie

Inspiratie