Debatteren belangrijk? Deze eigenschap is nog nuttiger
Categorie(n): politiek
30.10.2018
Debatteren belangrijk? Deze eigenschap is nog nuttiger

Debatteren belangrijk?

Dit is nog veel belangrijker voor een politicus.

1

november 2018

Als we aan politiek en politici denken, welke vaardigheden vinden dan het allerbelangrijkste? Precies, debatteren. We denken dat het hele leven van een politicus in de raadszaal of in de tweede kamer plaatsvindt. Niets is minder waar.

 

Vorig jaar hebben we als D66 Noord-Nederland een aantal trainingen gegeven aan (aspirant)-politici. Daar leerden ze standaarddingen als moties schrijven en debatteren. Ach, ik was toen nog maar een beginnend politicus en al helemaal geen fractievoorzitter. Ik kwam eigenlijk nog maar net kijken. Dus ik dacht toen nog dat dit blijkbaar het allerbelangrijkste is, wat je moet kunnen als politicus.

 

Nu bijna een jaar later voel ik me nog steeds een beginner. Elke week wordt ik wel een keertje geconfronteerd met mijn eigen beperkingen. Gisteravond had ik coalitieoverleg. Dit is regelmatig overleg met de vijf partijen die samen het college vormen. Wij zijn een meerderheid, dus als wij het met elkaar eens zijn, gaat gebeurt wat wij afgesproken hebben.  Maar voordat we het eens zijn, moet er eerst wel heel wat besproken worden. En bij dat overleg realiseerde ik mij opeens wat de allerbelangrijkste eigenschap van een politicus is.

Wat ik vind, hoef jij niet te vinden en dat waardeer* ik.

De allerbelangrijkste eigenschap van een politicus is waardering. Waardering voor de mening van een ander. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, dat doet er eigenlijk niet eens toe. Hoe suf of raar je de mening van een ander ook vindt, je waardeer het.

 

Je moet er dus tegen kunnen dat je een verschil van mening kunt hebben met een ander.

 

Ik was heel verbaasd, de eerste keren dat ik besprekingen tussen verschillende partijen meemaakte. Hoe soepel werd er omgegaan met het feit dat iemand een andere mening had dan jij. Ik kan daar helemaal niet goed tegen! Als iemand iets anders vind dan ik, dan vind ik dat op z’n minst lastig. Maar vaak voel(de) ik me afgewezen. De consequentie van onenigheid is vaak verwijdering of afkeuring. Twee dingen waar wij mensen heel slecht tegen kunnen en ik dus ook.

 

Dit opende mijn ogen: mensen kúnnen iets anders vinden en toch respectvol en zelfs aardig met elkaar om gaan. Ik heb al in een eerdere blog aangegeven hoe na een raadsvergadering (waar het best hard aan toe ging) mensen gewoon weer gezellig met elkaar staan te praten over vakanties, auto’s of kinderen. Want voor hun is politiek een spel, dat je op een toneel speelt (de raadsvergadering).

 

Respect is dus niet, dat de ander hetzelfde moet denken als jij. Respect is dat het verschil van mening er mag zijn.

* waarderen en respecteren gebruik ik door elkaar. Maar ik gebruik hier de term waarderen (appreciate).

Ik ben bij deze blog geïnspireerd door een blog van Ben Tiggelaar in het NRC over appreciative inquiry.

 

 

6 tips voor goed ruziemaken

6 tips voor goed ruziemaken

Het gaat niet heel lekker op mijn werk. We hebben in ons team al een paar keer bonje gehad. Vorige week werd het echt te gek. Dus hebben we een overleg om hierover te praten. Aan het begin van de vergadering spreken we af dat we géén persoonlijke aanvallen doen. Een...

Een gezaghebbend persoon, wat is dat eigenlijk voor iemand?

Een gezaghebbend persoon, wat is dat eigenlijk voor iemand?

We zitten, politiek gezien, middenin een crisis die ontstaan is doordat we stukken van de verkenners hebben gelezen, die we niet hadden mogen lezen. Vervolgens heeft Rutte hier niet goed op gereageerd, door eerst keihard te ontkennen dat hierover gesproken is en er...

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie