Hoop voor de toekomst – de eerste keer digitaal vergaderen als raad.

politiek

De eerste, echte digitale raadsvergadering in mijn gemeente ging verbazingwekkend goed. We blijken een redelijk gedisciplineerde groep mensen te zijn, blijkt nu. Daarnaast is de ranking in onze raad helder en staat eigenlijk niet ter discussie, dus er is weinig haantjesgedrag.

In mijn gemeente hebben de we de eerste digitale raadsvergadering en twee digitale presidiumvergaderingen gehad. En ik moet zeggen, het ging eigenlijk verbazingwekkend goed. Zeker omdat we (mijn fractiegenoten en ik) er van uit gingen dat er niks van terecht zou komen.

Tja als je zulke lage verwachtingen hebt valt alles mee, hoor ik je denken. Dat klopt. Maar het ging echt wel goed.

Debat

De agenda liet zien dat er niet veel debat zou gaan plaatsvinden. Veel hamerstukken. Dus dat was wel relaxed voor zo’n eerste keer. Wel stond er een motie vreemd aan de orde op die nogal wat debat opleverde en zelfs een schorsing. En het werd een prima debatje.

Online stemmen

We hebben steeds hoofdelijk gestemd. Dat koste veel tijd en leverde komische situaties op. Een aantal raadsleden bleek verdwenen in de virtuele leegte en daar kwamen we dus tijdens het stemmen achter. Gelukkig werd dat wel weer opgelost.

Techniek

Een van de belangrijkste dingen bij online vergaderen is de techniek. Een goede internetverbinding, een goede microfoon en camera zijn essentieel. Ook het videosysteem zelf moet goed werken. Het systeem waar wij mee werken Pexip, had als nadeel dat er een vertraging van een aantal seconden op zat. Dus als iemand zijn camera en microfoon aanzette moest ie niet meteen beginnen met praten maar even wachten. Dat vergaten veel mensen, dus hoorde je vaak alleen het einde van een zin. En moest het herhaald worden. Maar ja, die persoon had z’n microfoon en camera al weer uit gezet dus voordat het dan goed ging, waren we weer een paar minuten verder. Het leverde af en toe gênante scenes op.  Als onderwerp voor Funny Video’s zeer geschikt.

Discipline

Het belangrijkste punt bij online vergaderen is de discipline. Als je met z’n allen afspreekt dat je standaard microfoon en camera uit hebt staan als raadslid. Dan moet je dat dus ook doen. Anders is het voor de voorzitter ondoenlijk.

Er was voor gekozen om camera en microfoon standaard uit te hebben. Wilde je interrumperen, dan zette je je camera, wachtte tot de voorzitter dit zag en dan kreeg je spreektijd. Maar een aantal mensen vergaten hun camera (en zelfs hun microfoon) uit te zetten. Dus de appjes vlogen heen en weer om te waarschuwen dat camera aan stond.

Livestream

Onze vergadering werd natuurlijk ook live uitgezonden. Normaal begint de vergadering om 20 uur en begint ook de uitzending dan. Nu was (per ongeluk) al eerder begonnen met uitzenden. Dus al geginnegap en geklooi met camera-instellingen van te voren is ook uitgezonden. Daar zijn een aantal inwoners over gevallen. Er hing op dat moment een sfeer alsof we op schoolreisje zouden gaan: gelach, geplaag, geklets en veel stress. Leuk om mee te maken. Maar het kwam misschien wel wat gek over.

 

Voor een raad met veel oudere, atechnische leden liep deze eerste digitale vergadering goed. Voorzitter en griffier hebben er een heleboel van geleerd voor de volgende keer. En het is uitgebreid besproken in het presidium. En iedereen was het er over eens. Ging goed, maar…..

Het verlangen naar zo snel mogelijk weer ‘normaal’ klonk overal tussendoor. We moeten maar snel weer lekker met z’n allen in die raadszaal en op de oude voet verder. Er werd al gesproken over juni. Dan zou het wel weer kunnen. Want hoe moet het anders met de Perspectiefnota en de jaarrekening? Dat soort zaken kunnen toch niet digitaal besproken worden?

Ik heb toen maar in de groep gegooid dat ik er van uit ga dat we zeker tot september niet normaal kunnen vergaderen. En ook al mogen we met 30 mensen in de raadszaal (want dat mag), dan nog moet je je afvragen of je dat moet doen. We hebben immer ook een voorbeeldfunctie. Waarom wij wel met z’n allen in die raadszaal, maar blijft de sportkantine dicht?

Daarnaast, wij hebben veel oudere raadsleden en daar moet je zuinig op zijn. Ik moet er niet aan denken dat ze besmet worden tijdens een raadsvergadering.

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie eerste digitale vergaderingen. Of hebben jullie er voor gekozen om, rekeninghoudend met anderhalve meter, toch gewoon live te blijven vergaderen? En is het bij jullie ook goed verlopen of was het een sof?

 

Deze blog is ook gepubliceerd op het online platform Raad in Beweging.

 

Inspiratie

#
$

Inspiratie

#
$