Wat te doen bij twijfel? 3 tips
Categorie(n): Persoonlijke ontwikkeling
06.02.2021
Wat te doen bij twijfel? 3 tips

Nu wil ik het meteen erkennen: ik ben een van de grootste twijfelkonten die er bestaan. Maar toch, wie twijfelt er nou nooit over zichzelf of zijn beslissingen? Als jij nooit twijfelt mag je als beloning door naar de volgende ronde. Voor de rest: lees vooral de tips die hieronder staan.

TIP #1 Bereid je goed voor.

Of het nou een functioneringsgesprek, de presentatie van een nieuw product of een raadsvergadering is, zorg dat je je goed voorbereid.

Denk na over de vragen die zouden kunnen komen. En oefen desnoods met iemand: man/vrouw/kind/vriend of ouder. Het maakt niet uit, oefen.

TIP #2 Het momentum is belangrijk.

Twijfelaars hebben zich vaak aangeleerd om ‘secundair’ te reageren. Niet meteen er boven op, maar eerst een nadenken over wat de ander gezegd/gedaan heeft.

Ik heb op dinsdagavond de raadsvergaderingen. Woensdagochtend doe ik dan meestal rustig aan. Een beetje aanklooien, met de hond wandelen en natuurlijk vooral heel veel piekeren over de avond ervoor. En dan natuurlijk ergens in het bos tot de conclusie komen dat ik weer eens niet goed gereageerd had. “Had ik maar meteen dit of dat gezegd of gedaan”. Hele dagen kon ik hier mee bezig zijn.

Wat ik mijzelf nu aan het aanwennen ben zijn 2 dingen:

1. Reageer primair. Ik heb vaker spijt van het niet reageren dan van het te heftig reageren.

2. Als ik het niet goed gedaan hebt: dus of niet gereageerd óf juist te heftig gereageerd. Dan geef ik mijzelf maar één advies: niet over piekeren. Leer er van en ga door! (oeh, eigenlijk is dat een gratis extra tip).

TIP #3 Accepteer jezelf en het leven

Oké, ik heb het gisteravond weer gedaan. Geen witty, grappige reactie, maar dichtgeklapt en mijn mond gehouden. Terwijl ik echt iets had moeten zeggen.

Zoals ik hierboven al aangaf (die gratis, extra tip): ga er niet verder over piekeren.

Dit is het vervolg hierop: aanvaard dat je niet altijd zo leuk en adrem bent als je zou willen. Of zo eloquent en deskundig. Of populair en verbindend. Of wat dan ook.

Over het algemeen modderen wij mensen ons door ons leven en vallen we onszelf vaak tegen. Vrouwen zijn hier iets eerlijker over (en twijfelen dus ook vaak meer) dan mannen. Maar ook jullie hebben je momentjes van twijfel.

Accepteer dat het leven vaak aanmodderen is. Dat je twijfelt over de juiste keuze, de juiste reactie of de juiste wat-dan-ook.

Straf jezelf niet voor de keren dat het niet zo lekker gaat. Dat maakt het leven een stuk aangenamer, zeker voor jezelf.

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie