Waarom je niet moet stemmen

Communicatie, Persoonlijke ontwikkeling, politiek

(Deze blog is geschreven vlak voor de landelijke verkiezingen van 15 maart 2017)   Over 8 dagen mag je weer stemmen. Ja mag! In Nederland mogen we stemmen. Het is niet verplicht (zoals in veel landen) en we wonen ook…

(Deze blog is geschreven vlak voor de landelijke verkiezingen van 15 maart 2017)

 

Over 8 dagen mag je weer stemmen. Ja mag! In Nederland mogen we stemmen. Het is niet verplicht (zoals in veel landen) en we wonen ook niet in een dictatuur waar wij, ‘het volk’, niks te zeggen hebben. Ons land wordt geregeerd door onszelf. Dus maak er gebruik van. Je mag dus stemmen, maar het hoeft niet.

 

 

Willen jullie een paar overwegingen horen waarom je NIET zou moeten stemmen?


 

1. Politici zijn niet te vertrouwen.

 

Wij hebben de politici gevormd naar ons evenbeeld. Dat politici slechte en goede eigenschappen hebben willen we vaak niet weten. Zij moeten perfect zijn. Waarom? Omdat wij natuurlijk niet met onze eigen slechte eigenschappen geconfronteerd willen worden als we naar hun kijken. Zoals je weet ben ik sinds kort zelf politicus. En heb ik dus een heleboel politici om mij heen.

 

En wat doen ze?

 

Ze werken soms heel hard. Ze jokken af en toe en heel soms liegen ze zelfs keihard. Ze bakken er soms niks van, maar ze doen soms ook geweldige dingen.

 

Net als echte mensen.

 

Je kunt het niet altijd met ze eens zijn. Sterker nog, je kunt het soms totaal met ze oneens zijn. Maar het blijven net mensen.

 

asscher

 

2. Ze beloven van alles en het komt toch nooit uit

 

Bij een sollicitatiegesprek vertel jij altijd de waarheid en je maakt jezelf nooit mooier dan je bent. Je vertelt dat je nog niet veel gepresteerd heb in je werk, dat je ruzie met je baas hebt en daarom weg moet en dat je collega’s je een lapzwans vinden. Klopt dat?

 

Als je op een date gaat met je nieuwe vriend(in) of met je partner ga je ook in je ouwe kloffie waarin je ‘s middags nog in de tuin hebt gewerkt. Hup, je crocs er bij aan en klaar! Echt?

 

Dus mogen politici de toekomst niet een beetje mooier voorspiegelen dan die in werkelijkheid wordt? Hoeven zij géén rekening te houden met de partijen waarmee ze gaan samenwerken? Zelfs een man als Trump zal niet alles waar kunnen maken wat hij heeft beloofd. Zelfs hij heeft rekening te houden met anderen.

 

Nou, dan!

 

3. Nederland is aan het afglijden. Door de islam, Europa, asielzoekers en die paarse kabinetten

Tuurlijk. Je hebt helemaal gelijk. Eigenlijk is het een enorme puinhoop in Nederland. We hebben het nog nooit zó slecht gehad. We staan niet in de top 10 van gelukkigste landen. Onze kinderen horen niet tot de gelukkigste van de wereld. Ons onderwijssysteem en onze zorg horen niet tot de beste van de wereld. Nee? Jawel!

 

Er is nog een heleboel te verbeteren in Nederland. Maar denk dan aan : hoe maken we van het rapportcijfer 7 een 7,5 of een 8. Dat is het niveau waarop we bezig zijn.

 

Partijen als PVV, 50+ (waarom is er eigenlijk geen Partij voor de Jongeren) en dan heb ik het nog niet over DENK en  Baudet z’n clubbie, proberen stemmen te winnen, door ons angst aan te praten. Angst voor ‘de ander’ en angst voor ‘de toekomst’. Trap er niet in!

klaver

4. Ja, jij hebt gemakkelijk praten. Jij hebt het goed voor elkaar. Maar mijn oma heeft ……..


Ja, sommige mensen hebben het niet gemakkelijk. Ik heb een huishoudelijke hulp gehad die in één week meer ellende meemaakte dan ik waarschijnlijk in 10 jaar had. Dat is triest. Deze mensen moeten we helpen, zo goed als we kunnen.

 

En ja, ik vind ook dat de overheid iets te veel uitgaat van de zelfredzaamheid van mensen (dat is niet bij iedereen zo), dat er hulp uit de omgeving is (dat heeft niet iedereen) én dat iedereen die hulp nodig heeft natuurlijk meteen ook een fraudeur is (zucht). Laten we mensen helpen die het nodig hebben en daar hoeft géén tegenprestatie tegenover te staan.

 

Toch komt veel gezeur helemaal niet bij de mensen vandaan die het echt heel zwaar hebben, maar uit andere groepen. Denk aan de middelbaar opgeleide, blanke mannen en vrouwen van middelbare leeftijd (vooruit, 45+).

 

Ja, ik heb dus gemakkelijk praten. Ik behoor niet tot die doelgroep (nou, bijna wel).

 

pechtold

 

5. Ik ga toch niet stemmen en als ik ga, stem ik op de PVV

 

Allemaal prima. Dat is het mooie van het Nederlandse systeem. Jij bepaalt zelf wat je gaat doen. Jij bepaalt of je gaat stemmen of niet. En jij bepaalt waarop je dan gaat stemmen.

 

6. Een leuk filmpje ter overweging

 

Socrates, misschien wel de belangrijkste filosoof ooit, had niets met democratie (het staatssysteem waarbij de macht bij het volk ligt). Hij vond dat alleen mensen met verstand mochten stemmen (dus mannen, hoogopgeleid, blank, autochtoon).

 

Inspiratie

#
$

Inspiratie

#
$