logoVoorpagina

Wat doe ik

Inspiratie

Over

Contact

E-boek: Ze luisteren niet!

mail: luister@bureaukardol.nl

@ 2023 kardol

Over luisteren in 5 delen

1. Aandacht

Hou je mond: zolang je praat, luister je niet.

Je zit te kletsen met je beste vriend. In een leuk grand café. Het is er druk. Kinderen rennen rond de tafel. Je mobiel op tafel lonkt met meldingen. Je moet eigenlijk zo naar huis. En ondertussen zit vriend maar te vertellen over zijn liefdesperikelen. Op eens vraagt hij: ‘vind je ook niet?”.

Als je praat kan je niet luisteren. Maar alleen daarmee ben je er niet. Als je stil bent, maar vol van je eigen gedachten, een boodschappenlijstje of wat anderen gezegd hebben luister je nog niet. Probeer je dus op de ander te richten en echt te luisteren wat hij/zij zegt.

Als je echt een serieus gesprek met elkaar wilt hebben, zorg dan voor een rustige omgeving. Een plek waar je niet afgeleid wordt. Zorg dat je  kinderen, hond of partner weg zijn. Huur een tijdelijk kantoor/coachkamer. Of zoek een rustig plekje in een café.

Zet alle apparaten uit als je goed wilt luisteren. Laptop, iPad en mobiel moeten op stil (of uit) en van tafel. Als je je apparatuur op tafel laat liggen, word je toch afgeleid. Dus weg ermee. Maak alleen aantekeningen als dat echt nodig nodig is. Bij echt goed luisteren is dat niet nodig.

Stiltes laten vallen in een gesprek vinden we heel spannend en vreemd. 1 seconde stil geeft al een raar gevoel. Toch werkt het als je iemand het gevoel wilt geven dat je luistert. Oefen er maar eens mee.