Selecteer een pagina
21 januari 2019 – politiek

 

Haantjesgedrag, stoere taal, machismo komen we geregeld tegen in de politiek. Soms noem ik het wel een ‘wedstrijdje ver plassen’. Maar waarom doen we dit eigenlijk? En kunnen we er niet beter mee ophouden?

Zolang ik werk kom ik het tegen, wedstrijdjes ‘verplassen’ tussen mannen. Het hoort er bij, denk ik dan vaak en laat ze maar hun gang gaan. Er zijn ook situaties dat ik gewoon mee doe, zeker als ik merk dat ik anders niet ‘serieus genomen wordt’. En het werkt.

Maar……is dat machismo-gedrag eigenlijk wel effectief? Moeten we hier niet een keer mee stoppen en ‘gewoon’ gaan doen? En moeten wij als vrouwen hieraan meedoen? Of hebben wij onze eigen manier van ranken?

 

Stoppen met machtsspelletjes? Ja en nee.

Laat helder zijn, macht en dus ook machtspelletjes spelen we de hele dag. Ieder op zijn/haar eigen manier. Dus laten we stoppen met te doen of we dit niet willen.

Het bepalen van de hiërarchie of de pikorde, ook wel ranking genoemd (zie hiernaast)  moet eerst helder zijn voordat we kunnen samenwerken. En de ene groep organiseert deze pikorde nou eenmaal anders dan een andere groep.

Ranking en macht is niet iets waarvan je kunt zeggen: ik doe niet mee. Je doet er altijd aan mee. Want het is niet alleen iets dat je actief kunt bedrijven, het overkomt je ook. Anderen doen het namelijk ook voor jou.

Quote uit De Corporate Tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer (2015, p. 118):

Ranking is het subtiele spel dat mensen in groepen met elkaar spelen om te bepalen wie er invloed heeft, wie zij/haar stempel of gedrag en dialoog drukt, wie bepaalt wat er gebeurt en wat normaal is en daarmee cultuur bestendigt, verandert of schept.

Cultuur is ook een bron van macht. Iedereen kan macht of invloed krijgen, of leiderschap toebedeeld krijgen, als hij/zij de culturele regels van het spel goed beheerst.

In Nederland hebben we de neiging onze gelijkheid meer te benadrukken dan het hierarchische verschil. Dit betekent niet dat er geen sprake is van macht, status, leiderschap. Ook wij doen aan ranking en proberen de sociale ladder te beklimmen, zeker in organisaties.

Maar het is zó kinderachtig.

We zijn toch allemaal volwassen, waarom doen we dit dan nog?

 

Weg met die politici!

Weg met die politici!

De gemeenteraad is een achterhaald instituut. De inwoners moet het (rechtstreeks) voor het zeggen krijgen. Of ligt dit iets genuanceerder?

Lees meer
Ranken doen we allemaal

Ranken doen we allemaal

ranken doen we allemaal! Ranken gebeurt in groepen (en tussen groepen) om te bepalen wie haar/zijn stempel druk op gedrag en dialoog, wie bepaalt wat er (wanneer) gebeurt en wat normaal is.   Politiek 13 september 2019 Ranken doen we allemaal   De raad is...

Lees meer
De olifant in de raadszaal

De olifant in de raadszaal

Over cultuur, macht en ranking in de gemeenteraad. Natuurlijk hebben we het wel over politieke macht, maar dan vooral in negatieve zin. Maar dat macht gewoon iets is dat er is, tussen mensen, wordt niet vaak over gepraat. Wat macht is niet goed of slecht. Macht is er gewoon.

Lees meer