Machtspelletjes en ranking in de politiek.
Categorie(n): Persoonlijke ontwikkeling - politiek
21.01.2019
Machtspelletjes en ranking in de politiek.
21 januari 2019 – politiek

 

Haantjesgedrag, stoere taal, machismo komen we geregeld tegen in de politiek. Soms noem ik het wel een ‘wedstrijdje ver plassen’. Maar waarom doen we dit eigenlijk? En kunnen we er niet beter mee ophouden?

Zolang ik werk kom ik het tegen, wedstrijdjes ‘verplassen’ tussen mannen. Het hoort er bij, denk ik dan vaak en laat ze maar hun gang gaan. Er zijn ook situaties dat ik gewoon mee doe, zeker als ik merk dat ik anders niet ‘serieus genomen wordt’. En het werkt.

Maar……is dat machismo-gedrag eigenlijk wel effectief? Moeten we hier niet een keer mee stoppen en ‘gewoon’ gaan doen? En moeten wij als vrouwen hieraan meedoen? Of hebben wij onze eigen manier van ranken?

 

Stoppen met machtsspelletjes? Ja en nee.

Laat helder zijn, macht en dus ook machtspelletjes spelen we de hele dag. Ieder op zijn/haar eigen manier. Dus laten we stoppen met te doen of we dit niet willen.

Het bepalen van de hiërarchie of de pikorde, ook wel ranking genoemd (zie hiernaast)  moet eerst helder zijn voordat we kunnen samenwerken. En de ene groep organiseert deze pikorde nou eenmaal anders dan een andere groep.

Ranking en macht is niet iets waarvan je kunt zeggen: ik doe niet mee. Je doet er altijd aan mee. Want het is niet alleen iets dat je actief kunt bedrijven, het overkomt je ook. Anderen doen het namelijk ook voor jou.

Quote uit De Corporate Tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer (2015, p. 118):

Ranking is het subtiele spel dat mensen in groepen met elkaar spelen om te bepalen wie er invloed heeft, wie zij/haar stempel of gedrag en dialoog drukt, wie bepaalt wat er gebeurt en wat normaal is en daarmee cultuur bestendigt, verandert of schept.

Cultuur is ook een bron van macht. Iedereen kan macht of invloed krijgen, of leiderschap toebedeeld krijgen, als hij/zij de culturele regels van het spel goed beheerst.

In Nederland hebben we de neiging onze gelijkheid meer te benadrukken dan het hierarchische verschil. Dit betekent niet dat er geen sprake is van macht, status, leiderschap. Ook wij doen aan ranking en proberen de sociale ladder te beklimmen, zeker in organisaties.

Maar het is zó kinderachtig.

We zijn toch allemaal volwassen, waarom doen we dit dan nog?

 

Oordeel uitstellen – hoe doe je dat?

Oordeel uitstellen – hoe doe je dat?

Een oordeel uitstellen is belangrijk als je je gesprekspartner goed wilt begrijpen. Maar oh, wat is dat moeilijk. In deze blog geef ik een aantal tips die je kunnen helpen. En je bewust zijn van wat je voelt en vindt is misschien we de belangrijkste.

read more
5 simpele tips om echt goed te luisteren

5 simpele tips om echt goed te luisteren

Geen lange verhalen vandaag, maar gewoon 5 + 1 simpele, snelle tips om je te helpen goed te luisteren. De belangrijkste tip krijg je nu meteen van me. Misschien niet echt een tip, meer een randvoorwaarde: je kunt alleen goed luisteren als je fit bent.Daar gaan we dan....

read more
Werken met een manifest

Werken met een manifest

Hoe geef je nog betekenis aan je leven? Tja, da's wel meteen een heel grote vraag waar ik niet zo maar een antwoord op weet. Wat als ik de vraag wat inperk: laten we het eens hebben over de waarden waarnaar jij leeft en werkt. En hoe je daar uitdrukking aan geeft. Als...

read more

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie