Twijfel je of je het wel kunt? Niet doen! Gewoon beginnen.
Categorie(n): Persoonlijke ontwikkeling
06.05.2021
Twijfel je of je het wel kunt? Niet doen! Gewoon beginnen.

Zoek je passie, ga op zoek naar jezelf. Kreten die je vaak hoort van ‘mensen die er verstand van hebben’. Maar, weten we ooit wie we zijn of wie we willen zijn? Ik denk het niet. Simpel gezegd: als je wacht met dingen doen tot je jezelf gevonden hebt, kan je lang wachten! Begin dus met je wilt doen dan komt de rest vanzelf.

Ik houd er niet van je te vertellen wat je moet doen en toch doe ik het: Lees het boek van Austin Kleon: Steal like an artist. Met de ondertitel: 10 dingen die niemand je vertelt over creativiteit.

Je zult nu wel zeggen: maar ik wil helemaal geen artiest worden. Dat hoeft ook niet, dit boek is nuttig voor iedereen die met werk- of levensvragen zit. Het zit vol humor en relativeert enorm. Een genot om te lezen!

Kleon’s 10 tips zijn allemaal belangrijk. Denk dan aan: gebruik je handen, weg met je computer. Zorg voor hobby’s en bijzaken. Wees aardig voor anderen en wees saai (werk hard). De allerbelangrijkste tip is deze: wacht niet tot die (goddelijke?) inblazing komt, ga gewoon aan de slag en probeer dingen uit. Dit geldt voor alles of het nou werk is of je hobby of in mijn geval de politiek. Wacht niet maar ga (gewoon) dingen doen.

Bij de meeste dingen geldt: hoe goed je je ook voorbereid, je komt altijd vragen/uitdagingen tegen waar je geen antwoord/oplossing voor hebt. Ook dan geldt: begin voordat je weet wie je bent*.

Het imposter- of oplichterssyndroom

 

Kleon vertelt in zijn boek  Steal like an Artist, dat je alvast kunt beginnen met wat je wilt doen voordat je weet wie of wat je bent. Ga dat schilderij maken, schrijf dat boek of wat dan ook.

Dat we dit niet doen heeft volgens hem te maken met het imposter- of oplichterssyndroom. Het gaat er om dat we ondanks bewijzen van buiten dat we iets (goed) kunnen, blijven we denken dat we er niks van bakken. We hebben het idee dat we maar wat aanprutsen en dat het een kwestie van tijd is, tot de anderen ons ontmaskeren. We moeten dus eerst ergens héél goed in zijn voordat we er mee naar buiten mogen.

Veel mensen hebben hier last van, managers, consultants, kunstenaars, muzikanten, etc. en het kan ons behoorlijk in de weg zitten. Soms heeft het te maken met het feit dat dingen ons gemakkelijk af gaan: dan zal het wel niet kloppen. Maar het omgekeerde kan je ook overkomen: ik vind het moeilijk, dus kan ik het niet (leren). Teveel piekeren en nadenken werkt hierbij averechts.

*

Ik zeg niet dat je zomaar wat moet doen, ik probeer vooral aan te geven dat door te wachten tot je alle antwoorden hebt vooral jezelf tegenhoudt.

Fake it till you make it

“Het leven is een speel toneel elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel” 
Vondel – gedicht ter ere van de opening van de Schouwburg in Amsterdam.

“And all the men and women merely players;
They have their exits and their entrances;
And one man in his time plays many parts,”
Shakespeare – As you like it.

 

Kleon stelt dat je moet doen alsof je een bepaalde fase al bereikt hebt. Je kleedt je dus alsof je je nieuwe baan als bankdirecteur al hebt, en je leert wat je hebt te leren om een goede bankdirecteur te zijn. Of je gedraagt je al als kunstenaar en je doet wat je als kunstenaar moet doen: maak kunst, leer over kunstenaar zijn en kunst maken. Wacht niet tot alles perfect is, maar begin.

Wacht niet en ga aan de slag

 

you’re going to create with a cat crawling up your
back while
the whole city trembles in earthquakes, bombardment,
flood and fire.
baby, air and light and time and space
have nothing to do with it
and don’t create anything
except maybe a longer life to find
new excuses
for.

De hele gedicht van Charles Bukowski vind je hieronder  .

Je kent de redenen vast wel: je hebt nog niet de juiste opleiding, nog niet de juiste mindset, je weet nog niet precies wie je bent, je hebt het idee dat je nog niet af bent (als mens), je kunt het nog niet. Allemaal redenen waarom je nog niet verder kunt.

Maar stop met ‘de smoezenfabriek’ en ga beginnen. Heb vertrouwen, het komt goed. In het begin zal het wat nepperig aanvoelen, maar op een dag klopt het allemaal en weet je wie je bent. 

 

 

Air and light and time and space

‘- you know, I’ve either had a family, a job, something
has always been in the
way
but now
I’ve sold my house, I’ve found this
place, a large studio, you should see the space and
the light.
for the first time in my life I’m going to have a place and
the time to
create.’

no baby, if you’re going to create
you’re going to create whether you work
16 hours a day in a coal mine
or
you’re going to create in a small room with 3 children
while you’re on
welfare,
you’re going to create with part of your mind and your
body blown
away,
you’re going to create blind
crippled
demented,
you’re going to create with a cat crawling up your
back while
the whole city trembles in earthquakes, bombardment,
flood and fire.
baby, air and light and time and space
have nothing to do with it
and don’t create anything
except maybe a longer life to find
new excuses
for.

Charles Bukowski

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie