Hoe reageer jij hier op?

Kun jij hier naar kijken zonder te gapen?

Een leuk weetje tussendoor

persoonlijke ontwikkeling
27 januari 2019

Zelfs als je het GAPEN leest, willen je hersenen al gaan gapen.

 

Tijdens een saaie bespreking ken je dat vast wel, je hebt de neiging om te gaan gapen. Ik heb dat ooit echt gedaan tijdens een presentatie van de directeur. Hij was not amused.

Later leerde ik dat gapen een manier is om onze hersenen van meer zuurstof voorzien. En dat het geen teken was dat ik het saai vond, maar dat ik mijn best deed om wakker te blijven. Dus dit was te prijzen.

Maar goed, echt netjes was het niet. Van mij dan.

 

Gapen heeft dus als functie om onze hersenen van meer zuurstof te voorzien. Of gapen dient er voo om onze hersenen te koelen. Daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit. aar helemaal zeker zijn ze hier niet van.

Gapen is besmettelijk

 

Wat we wel weten is dat gapen besmettelijk is. Als één persoon begint te gapen, nemen anderen dat over.

Maar ook dat gaat niet helemaal op: kinderen onder de 6 jaar zijn nog niet gevoelig voor het gapen van anderen. Niet als ze het zien en niet als ze er over voorgelezen worden.

Weet jij trouwens dat bij honden gapen een signaal is van ontspanning?

Tijdens het schrijven van dit stukje moet ik me bedwingen om niet aan één stuk door te gapen. Ik hoop dat je het niet té saai vond?

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

'
Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Wat te doen bij twijfel? 3 tips .

Nu wil ik het meteen erkennen: ik ben een van de grootste twijfelkonten die er bestaan. Maar toch, wie twijfelt er nou nooit over zichzelf of zijn beslissingen? Als jij nooit twijfelt mag je als beloning door naar de volgende ronde, maar anders, lees vooral de tips...

Kunst en antropologie

Kunst en antropologie

De bekende series van Hans Eijkelboom. Waarbij iedereen op dezelfde manier uniek is. Of het nu gaat om mannentasjes. De leuke, hippe, fluffy vestjes of streepjespolo's. Niets zo interessant als de mens in zijn/haar natuurlijke habitat. En hoe iedereen zijn best doet...

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Inclusie en Deep Democracy (concept)

Een workshop over inclusie en deep democracy. Dat is wat ik gisteren gegeven heb. Voor mensen die politiek geïnteresseerd zijn. Nu heb ik dat natuurlijk niet alleen gedaan. Samen met Heleen van Bruggen, organisatie-psycholoog, hebben we maanden plannen gemaakt over...