Werken met een manifest
Categorie(n): Communicatie - Cultuur - wijsheid
08.01.2024
Werken met een manifest

Hoe geef je nog betekenis aan je leven? Tja, da’s wel meteen een heel grote vraag waar ik niet zo maar een antwoord op weet.

Wat als ik de vraag wat inperk: laten we het eens hebben over de waarden waarnaar jij leeft en werkt. En hoe je daar uitdrukking aan geeft. Als je hier mee bezig bent, helpt een manifest. Het helpt je sturing te geven aan je leven én het laat aan anderen zien waar je voor staat.

Denken in vakjes

 

We leven in een lastige, gecompliceerde wereld. Vroeger waren de vakjes duidelijk. Niet altijd leuk, wel duidelijk. De ouders van een vriendin van mij mochten niet met elkaar trouwen: hij was protestant, zij was katholiek. Of andersom, dat weet ik niet meer, het is ook best lang geleden.

Vakjes zorgen dus voor duidelijkheid, maar ook voor uitsluiting.

Die vakjes en hokjes zijn nu minder duidelijk, toch willen we graag weten waar mensen voor staan. Vooral als we zaken met ze willen doen.

Eigen kompas

 

Behalve naar buiten duidelijk zijn in waar je staat, is nog belangrijker dat je op je eigen kompas vaart.

Weten waar je voor staat en naar welke waarden je handelt, is de eerste stap.  Je wereldbeeld en je waarden en normen bepalen je gedrag.

Je wereldbeeld, met bijbehorende normen en waarden, zijn specifiek voor jou. Dit maakt tot wie jij bent. Hoe je praat, schrijft, werkt en hoe je je gedraagt bij andere mensen.

Meer lezen hierover? …….

Design manifest

 

In mijn dagelijkse werk ken ik de manifesto’s van designers. Zij leggen vast hoe ze met hun klanten/opdrachten om gaan, hoe duurzaam ze zijn en hoe ze in het leven staan.

Bruce Mau (zie hieronder)  en Christof Nieman zijn voorbeelden van designers die een manifest(o) hebben. Sommige zijn heel grappig, andere zeer serieus.

 

 

Creatievelingen hebben vaak een manifest of een handleiding hoe zij werken. Door hun manier van werken vast te leggen, geven ze uitleg over waarom ze dingen op een bepaalde manier doen. Het gaat om betekenis te geven. Dit heeft te maken met het feit dat wat een ontwerper maakt iets zegt over wie je bent. En viceversa wie jij bent, bepaalt wat je maakt.

Het is ook een manier om je als ontwerper te onderscheiden. Een mooi voorbeeld van een goed manifest (hun waardes) vind je hier. (opent een nieuw venster)

manifesto bruce mau

Manifest als drukmiddel

Om de politiek onder druk te zetten, wordt ook gebruik gemaakt van manifesten. Op deze manifesten staan de eisen die een organisatie heeft en die ze graag ingewilligd zien. Zoals het manifest verbetering geestelijke gezondheidszorg.

Er zijn partijen die iets anders onder een manifest verstaan dan wat hier bedoeld wordt. Het gaat hen meer om te ageren tegen de heersende politieke orde en niet zozeer om uit te drukken hoe zij in het leven staan (welke normen en waarden hanteer je).

Bij een MANIFEST gaat het erom aan te geven hoe jij/jullie in het leven staan. Wat vind je belangrijk,  wat zijn je normen en waarden, welke gedrag vertoon je. Hierop kan je ook afgerekend worden door je achterban. Dus denk goed na wat je zegt. Belangrijk hierbij is dat je congruent bent: practice what you preach.

 

Wie MOET er eigenlijk iets?

 

Er zijn twee soorten manifesten. De eerste is meer een pamflet en hier gaat het niet over aan welke regels jij je wilt houden, maar meer over wat een ander moet doen.

De tweede vorm gaat over wat jij jezelf oplegt: aan welke normen en waarden jij je wilt houden. Dit noem ik manifest of code.

Wil jij het e-boek “Ze luisteren niet” ontvangen?

 

Een interessant en mooi vormgegeven digitaal boek. Vol tips die direct toepasbaar zijn en word zo een pro in luisteren.

Inspiratie

Inspiratie