Dagdromen, nietsdoen en verder niets

wijsheid
16 mei 2021
Dagdromen, nietsdoen en verder niets

“De dagdroom is de broedplaats van de verbeelding” is de kop van een artikel over het belang van dagdromen. Over de kracht van nietsdoen en rust. Voor Joke Hermsen (filosoof) het ultieme geluk. In het kader van mijn zoektocht naar ontspanning gaat het vandaag over dagdromen.

Hoeveel uur per dag ben jij aan het niksen? Hoeveel uur per dag zit jij niet op je laptop, mobiel, tablet of tv? En hoeveel per uur lees jij een boek, luister je muziek of zit je gewoon voor je uit te staren?

Ik merk dat ik, als ik niet uitkijk, zo’n 12 uur per dag vul met laptop, tv en mobiel. Even Instagram checken, blogjes schrijven, ‘ontspannen’ naar een detective of film kijken en eindeloos het nieuws volgen via Nu.nl en NOS.nl. Oh, en dan vergeet ik bij NRC.nl waar ik natuurlijk mijn krant digitaal lees en puzzels maak. Sommige dingen doe ik voor mijn werk, andere dingen doe ik onder het mom van ontspanning. Maar, zoals ook in het artikel van Joke Hermsen staat: van tv en laptop rust je niet uit. Je hoofd blijft hard werken.

Waarom tv anders werkt dan een boek is mij niet helemaal duidelijk en ik vraag mij ook af of dat helemaal klopt.

Nietsdoen is lastig, vooral omdat het doelloos moet zijn.

 

Joke Hermsen pleit voor meer dagdromen. Dit zorgt dat zij zich gelukkiger voelt en creatiever.

In een vorige blog, die je hier vindt (over mijn persoonlijke zoektocht naar ontspanning), gaf ik aan dat ik nietsdoen moeilijk vind, vooral omdat nietsdoen uiteindelijk toch steeds een doel moet hebben van mijzelf.

 

 

 

 

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Interessante feiten, weetjes en nieuws over cursussen.

Meest gelezen artikelen

Meest gelezen artikelen