Selecteer een pagina

Leestijd: ongeveer 15 minuten

 

Fouten maken doet pijn

Fouten maken hoort bij het leven. Althans, dat zeg ik maar hardop om de pijn van het fouten maken te verzachten. Want ik heb een heleboel fouten gemaakt in mijn leven. Het liefst willen we allemaal leven zonder de pijn en verdriet. We willen niet op onze bek gaan, we willen nooit fouten maken en al helemaal nooit falen.

 

 

Natuurlijk is het niet mijn grote hobby om te falen. Ik word niet ’s ochtends wakker en denk, hoe zal ik vandaag weer eens falen. Maar ik heb wel het gevoel dat ik het meeste leer door dingen te proberen en uit te zoeken of het voor mij werkt. Als je het niet geprobeerd hebt, weet je ook niet of je het leuk vindt! En ik heb al heel veel dingen geprobeerd. Een winkel gehad, manager en consultant geweest, ik hebt zelfs een poefenfabriek gehad! Alleen privé ben ik redelijk stabiel: als bijna 30 jaar met dezelfde man.

 

In Nederland heerst geen cultuur van proberen, onderzoeken en ontdekken. Falen en mislukken is erg: je brengt daarmee immers niet alleen jezelf maar ook de groep waar je bij hoort in gevaar. In ons polderlandje kan dat niet. Daarnaast is het erg om je hoofd boven het bekende maaiveld uit te steken, want dat gebeurt nog wel eens als je dingen uitprobeert.

 

Afwijkende meningen of uitingen, daar zijn we niet van gediend. Al begint er een andere wind te waaien in ons kikkerlandje en niet altijd in positieve zin (denk aan Wilders en Pim Fortuyn).

 

Word je door te falen een betere ondernemer?

 

Als ondernemer is het heel goed om via vallen en opstaan te ontdekken waar je goed in bent. Van je fouten leer je het meest. En dat is wat je wilt, leren een goede ondernemer te worden. Wat dat is zal voor ieder iets anders zijn.

 

5 fouten die je gemaakt moet hebben

 

En ik gun je dat je een heel goede ondernemer wordt en een heel goed mens. Daarom hoop ik dat je de volgende dingen zult doen:

 

 

 

1. Jezelf totaal voor schut zetten

In het boek Tegengif van Oliver Burkeman (Geluk voor mensen die niet tegen positief denken kunnen) krijgt hij de opdracht om in een volle forenzentrein steeds hardop het volgende treinstation aan de kondigen. Toen het zover was, begon zijn hart te bonzen, hij kreeg klotsende oksels en hij wist maar één ding: hij zou zo verschrikkelijk voor schut staan. Toch deed hij het. En wat gebeurde? Helemaal niets. Niemand reageerde. Zijn lijf stond in de stress-stand, maar dat bleek totaal onnodig te zijn.

 

 

Kan jij je nog herinneren dat je wel eens met je rok in je onderbroek de klas binnenkwam (ik wel)? Of toen je een leuk meisje zag en haar wilde aanspreken alleen maar gepiep uit je keel kwam? En toen….?

 

 

2. Vooral je mond houden

 

Ik zit in het plaatselijk bestuur van een politieke partij. Verder niet zo groots en meeslepend, maar leuk om mee te maken. Tijdens de vorige verkiezingen zat ik ook in de campagnecommissie. Ik was wat verlegen, een nieuwkomer en niet zoveel feeling met flyeren en canvassen (op straat staan en folders uitdelen en met mensen praten). Dus ik hield mijn mond. Ik zei soms uren niets (zo voelde het in ieder geval). Niet omdat ik geen mening heb, maar omdat ik dacht dat die er niet toe deed. Daarnaast was ik een beetje grumpy (ik word altijd een beetje chagrijnig als ik het gevoel heb dat ik niet tot mijn recht kom).

 

Dus gingen mensen me een beetje uit de weg. En werd er van uit gegaan dat ik het overal mee eens was (of misschien wel nergens). Terwijl ik eigenlijk een heel heldere mening heb over hoe we mensen moeten enthousiasmeren voor de politiek, alleen denk ik dat die iets afwijkt van wat de meeste andere vinden.

 

Langzamerhand durf ik voor mijn eigen (soms afwijkende) mening opkomen. Maar ik ben nog altijd bang dat ze me eigenlijk maar een beetje raar, stil en chagrijnig vinden.

 

Kortom, houd je mond, zeker als je ergens nieuw komt. Waarom zou je je mening geven? Mensen zouden je eens serieus gaan nemen.

 

 

3. Achter iedere hype aan rennen

 

Een eigen persoonlijkheid heb je niet nodig als ondernemer. Trouwens sowieso eigenlijk niet. Is Jan Smit in, dan houd je van Hollandse Hits. Is Ali B. of Lange Frans in, dan ga je voor hiphop. Zijn de singer-songwriters in, dan luister je naar Passenger, Douwe Bob of Miss Montreal en laat je natuurlijk je baard staan (of je hebt een veel te grote bril op).

 

Maar tijdens een verjaardag zeggen dat je eigenlijk heel erg van Bach houdt? Zou ik niet doen. Veel te gevaarlijk. Je kunt misschien wel uitgelachen worden of belachelijk gemaakt. Of nog erger, je zou eens een eigenzinnig, zelfdenkend typje worden. Niet doen, dus!

 

4. Niet ontdekken wat je leuk vindt

 

Ken je die rubriek in de krant (NRC Next in mijn geval), waar ze mensen aan het woord laten die eerst het één doen en vervolgens voor een ander beroep kiezen, hun “passie” achterna. Dus van advocaat naar boswachter, van schooljuf naar fotograaf, etc.

 

Dit zijn allemaal mensen die eerst een verstandige keuze hebben gemaakt, bijvoorbeeld omdat hun ouders dit wilden. Ze werden boekhouder, advocaat, docent of manager. Maar ze wilden eigenlijk liever iets met hun handen doen, iets scheppen of maken, of iets goeds voor de wereld doen, of allemaal tegelijk.

 

Nu is het zo dat als je niet gedaan hebt wat je niet wilt, je vaak niet weet wat je wel wilt. Dus het is misschien helemaal niet erg om eerst iets te doen wat totaal niet bij je past. Zo weet je uiteindelijk misschien wel beter wie je bent en wat je kunt. Dus ga op je bek en maak foute keuzes en leer hiervan!

 

Doe nooit iets voor status, ego of omdat het veel geld oplevert. Want dan hoop je, door wat jij doet, waardering of aandacht van anderen te krijgen. En helaas heb je daar geen invloed op.

 

4. Denken dat een ander precies weet wat hij wil (doen)

 

Ja! Echt waar! Jij bent de enige die niet weet wat hij wil. De enige die niet weet wie hij is. Jij bent de enige die niet weet hoe een goeie te worden (in wat dan ook). Iedereen weet precies wat hij moet doen en hoe hij daar moet komen. Toch?

jij weet niet wat je doet

“wat jij doet en wat je denkt dat een ander doet”

 

Het lijkt vaak of andere mensen meer zelfvertrouwen hebben, duidelijker weten wat ze willen en daar ook in één rechte lijn komen. Terwijl jouw carrière meer lijkt op een achtbaan met heel veel loopings. Of op een route met veel doodlopende straten.

 

 

[no_blockquote text=”The best advice I’ve ever received is, No one else knows what they’re doing either. – Ricky Gervais (the Office) ” text_color=”” title_tag=”h4″ width=”” line_height=”” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”” quote_icon_size=”100″]

 

5. Kies zo maar een baan, het maakt toch niet uit

 

Ik wilde tijdens mijn studie graag de reclame of marketing in. Dat leek me het allermooiste wat er was. Ik had zelfs contacten met een heel bekend marketingbureau. Maar in plaats van hier te solliciteren ging ik werken als assistent-controller bij een logistieke dienstverlener. Ook een leuke baan. Maar na een aantal jaren als manager planning & control gewerkt te hebben, liep ik vast in de financiële hoek. Ik was er niet het juiste type voor (dat kreeg ik door na meer dan 15 jaar werken!).

 

Waarom koos ik hiervoor? Heel simpel: ik was bang om te falen. Wat als marketing niet leuk was. Of als ik het niet kon of nog erger, wat als ze me helemaal niet wilden?

 

Och zeg jij, maar Els, je wilde helemaal niet. Dat zou kunnen. Maar omdat ik het nooit geprobeerd heb, zal ik daar nooit achter komen. Heb ik er spijt van? Ja, een beetje.

 

Dus doe hetzelfde als ik: ga niet voor de baan die je wilt. Maar ga voor de baan die je kunt krijgen, er is altijd wel ergens een boekhouder, systeembeheerder of programmeur nodig.

De moraal van dit verhaal

Ik heb wel eens gedacht dat als je maar genoeg gefaald hebt, dat het succes ook “vanzelf” komt. Maar het is niet zo dat falen uiteindelijk de juiste weg naar succes is. Het gaat er om dat je leert van je eigen fouten en mislukkingen en van die van anderen. En leren gaat nu eenmaal beter via vallen en opstaan.

Verder zal niet iedereen die succes heeft eerst gefaald hebben. Succes (in welke definitie dan ook) is toch vooral een kwestie van geluk. Succes kun je niet echt plannen.

 

 

 

Ik ga je niet helpen te falen, dat moet je zelf doen. Maar ik kan je wel helpen een geweldige ondernemer te worden of te blijven. Hoe? Kijk op www.bureaukardol.nl of bel of mail me. Dan gaan we samen een kop koffie (of thee) drinken en dan luister ik naar je.