Vanmiddag las ik een artikel over innovatie en verandering. Continu innoveren is voor veel organisaties van levensbelang. Om te kunnen innoveren moet je kunnen veranderen. Bij (organisatie) verandering komt vertrouwen kijken en om vertrouwen krijgen hebben we leiderschap nodig.

Dus veranderen is noodzaak, maar we houden er niet van. we willen ons graag veilig en comfortabel voelen en veranderen voelt onveilig! De hele organisatie moet doordrongen zijn van deze noodzaak en het management moet mensen de ruimte en het vertrouwen bieden te veranderen (en te innoveren).

Waarom vertel je ons dit nou allemaal. Wat heeft dit verhaal met mij te maken, zal je denken. Ik vertel je dit om twee redenen.

Ten eerste lijkt innovatie en (organisatie)verandering erg op het oplossen van conflicten. Ook hier komt vertrouwen en leiderschap om de hoek kijken. Bij ruzies moet je vertrouwen kunnen geven aan de ander en aan jezelf en je moet ook leiderschap tonen (grootmoedig durven zijn, je standpunt durven verdedigen, je eigen gevoelens/behoeften/belangen managen, weten wat je wanneer moet zeggen en doen). Wij mensen moeten in veel situaties bereid zijn te veranderen en mee te bewegen. Niet omdat anderen dat willen maar omdat het goed voor ons is – het helpt ons om onze eigen doelen te bereiken. En die bereik je niet door star en onverzettelijk te zijn. Alles beweegt immers!

En nu kom ik bij wat ik je wil vertellen……

Wij mensen zijn juist succesvol omdat we zo flexibel zijn en een enorm adaptief vermogen hebben! Door dit vermogen zijn we juist als soort zo succesvol. Als we dus te horen krijgen dat mensen niet willen (of kunnen) veranderen, zeg dan maar dat dit niet klopt.

Roem je eigen verandervermogen