Het huwelijk is uit de mode, scheiden is in. Als je de kranten er op na slaat, overvalt me dat gevoel. Bij mij veroorzaakt dit twee reacties: ten eerste is het erg dat het huwelijk uit is en scheiden in? En ten tweede vraag ik me af of het eigenlijk wel klopt!

 

Weg met het huwelijk, leve………..de scheiding?

Mijn man en ik zijn net 25 jaar getrouwd. Gaap! Saai, lang! Ja, soms heb ik het gevoel dat ik erover in de verdediging moet. Wij zijn dan dus saai en ouderwets, alleen ‘gewone’ mensen die niks meer willen houden het zo lang vol. Wij vonden het wel handig, zo’n huwelijk. Je hebt alles in één keer geregeld: erfenis, kinderen erkennen, je juridische relatie en het feest. Wij zijn dus uit een stenen tijdperk? Jongeren willen tegenwoordig iets anders? En iedereen scheidt maar?

 

Eerst eens wat harde cijfers.

Gemiddeld wordt er gescheiden na 14 jaar bij elkaar geweest te zijn. Het aantal echtscheidingen ligt al zo’n 15 jaar rond de 33.000 per jaar (cijfers over samenwonenden die uit elkaar gaan zijn er niet). Het percentage echtscheidingen is van 28% in 1990 toegenomen naar 38% in 2013.

Bij 56% van de scheidingen zijn kinderen betrokken (het gaat om ongeveer 33.000 kinderen per jaar(?). Meestal blijven de kinderen bij de moeder wonen, zo’n 22% van de ouders kiezen voor co-ouderschap.

Daarnaast is het aantal scheidingen is niet zozeer toegenomen, maar het aantal huwelijken is afgenomen! In 2013 zijn 65.000 huwelijken gesloten, in 1990 waren dat er nog 95.000. Er zijn veel meer Lat-relaties, eenoudergezinnen, alleenstaanden en samenwonenden dan in 1990.

Met dank aan het CBS.

 

We willen toch allemaal: huisje, baantje, vrouwtje/mannetje?

Er is de afgelopen decennia helemaal niet zo veel veranderd als we denken. De jongeren van nu hebben nog steeds als ideaal: huisje, vrouwtje/mannetje, baantje. We willen allemaal samen zijn. Want een relatie hebben is de norm, het ijkpunt. Hieraan wordt alles gerelateerd. Dus geen relatie hebben, alleen zijn of gescheiden zijn is nog steeds iets waar we zo snel mogelijk van af willen. En daarom willen we, ook na een scheiding, toch zo snel mogelijk weer een relatie. Alleen zal dat minder dan vroeger met het boterbriefje zijn.

 

het huwelijk is uit de mode

En hoe erg is het nu echt?

Het klopt dus, er wordt minder getrouwd en meer gescheiden. Toch is het niet erg, er zijn andere manieren om onze zaken te regelen voor in de plaats gekomen. In plaats van trouwen, regelen mensen vaak samen iets, bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst of een onderlinge overeenkomst. De rechten van kinderen zijn goed geregeld in de wet. Dus daar voegt een huwelijk niet veel aan toe. De positie van de vrouw is ook sterk verbeterd de afgelopen vijftig jaar, de economische redenen om te trouwen nemen steeds meer af. Dus in mijn ogen is het helemaal niet erg dat het huwelijk uit de mode is. Er zijn genoeg alternatieven.

Tot iets ons scheidt

En dat er meer gescheiden wordt, is dat erg? Voor zwakkere, kwetsbare groepen is het erg. Vrouwen (of mannen) zonder opleiding en baan en voor bepaalde kinderen is het erg. Als je het toch al moeilijk vond om je staande te houden, is een scheiding een extra terugslag (over de impact van scheidingen heb ik het een andere keer).

De meeste mensen en kinderen zijn zo veerkrachtig. Die redden het echt wel. We moeten er misschien maar wennen aan het idee dat elke relatie eindig is.

 

feesten zonder te trouwen

Het gaat om een goede relatie, niet om het huwelijk!

Ook zonder te trouwen, zelfs zonder samenwonen, kan je een relatie tot een succes brengen. Het gaat meer om de intenties van beiden en zaken als je best doen voor elkaar. Het is dus helemaal niet erg dat het huwelijk uit is.

En ben ik ouderwets? Nee, verre van. Onze keuze voor het huwelijk was in eerste instantie pragmatisch en redelijk onbewust. Pas later hebben we echt voor onze relatie gekozen, heel bewust. En ben ik dan wel een saaie muts? Ja, dat ben ik absoluut.

Wil je meer informatie over relatieproblemen of scheiden. Neem dan hier contact met me op.